keresztáldás

2018.11.09. 10:30

Utat mutat a kereszt az erdőt járó embernek

Emlékezni, tiszteletet adni kisvonatoztak el az Országos Erdészeti Egyesület Bajai Helyi Csoportjának tagjai a Szekszárdi Erdészet Pörböly melletti kerületébe, Nagyrezétre.

Budavári Kata

Fotó: Takács Attila

A vadászkürtök szava után a köszöntőt mondó Keller Józseftől, a Gemenc Zrt. kereskedelmi és vállalkozási igazgatójától, a csoport elnökétől megtudhatták a résztvevők, hogy a halottak napi rendezvény azért is jelentős esemény, mert felújíttatták a Kovács Péter erdőőr által 1931-ben emeltetett keresztet. Ezzel tisztelték meg az előttük járó, erdő- és vadgazdálkodásban hajdan szolgálatot teljesítők emlékét.

A csodaszép környezetben lévő hat méteres tölgyfa alkotás Törő György fafaragó, népi iparművész munkája, a corpust Törő Ani tűzzománcos készítette, a kerítést pedig Töttősi Attila népi iparművész. Fekete Szabolcs Baja, józsefvárosi plébános Jézus Krisztus keresztáldozatának jelentőségéről, üzenetéről szólt, majd a Miatyánk közös elmondása után megáldotta a keresztfát.

A koszorút Fodermayer Vilmos, az alkotóval együttműködő Szekszárdi Erdészet vezetője, Kaitz Zoltán fahasználati műszaki vezető, a csoport titkára, és Törő György helyezte el.

A vadászkürtök újbóli elharsanása után a tisztelgők átvonultak a Méhészeti Múzeumba, ahol Fekete Szabolcs plébános megáldotta a méhészek emlékfalát.

Gemencben egykor öt kereszt állt, a fent említett nagyrezéti mellett Kisrezéten, a porbölyi erdészháznál, a gemenci vadászlak előtt és a keselyűsi csárda előtt. Utóbbi kettő kőből, a többi fából készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában