lakástűz

2018.12.10. 20:00

Adventi gyertya okozott lakástüzet egy társasházban

Jobban van, de még kórházban ápolják azt az idős, dombóvári nőt, akinek a lakásában egy adventi koszorún elhelyezett gyertya miatt keletkezett tűz vasárnap délelőtt. Az elektromos hálózat meghibásodása miatt lakhatatlanná vált az otthona, ezért elhelyezéséről rokonai gondoskodnak.

Varga Szilvia

Adventi koszorún elhelyezett gyertya miatt keletkezett tűz a Teleki utcai ötemeletes ház második emeleti lakásában vasárnap délelőtt. A lángok a koszorúról a berendezési tárgyakra is átterjedtek. A dombóvári hivatásos tűzoltók a lakásban élő idős nőt kimentették – tájékoztatott a katasztrófavédelem sajtószolgálata. A mentők a 71 év körüli idős asszonyt a kaposvári kórház sürgősségi osztályára szállították füstmérgezés gyanújával, azonban hétfő délután már a dombóvári kórház belgyógyászati osztályára került, jelenleg jól van – válaszolt kérdésünkre Dr. Kerekes László a Dombóvári Szent Lukács Kórház igazgatója.

Egy szemtanú elmondása szerint a kigyulladt lakás tulajdonosa észlelte az adventi koszorú okozta tüzet, azonban megfékezni a lángok továbbterjedését már nem tudta. A társasház külső homlokzati része korábban utólagos hőszigetelést kapott. Csak a gyors és hatékony tűzoltásnak köszönhető, hogy az amúgy éghető – égése során emberi egészségre káros füstöt fejlesztő, hőszigetelő – anyag meggyulladása nem okozott nagyobb épülettüzet.

A katasztrófavédelem sajtószolgálata felhívta a figyelmet arra, hogy a tűzesetek leggyakoribb oka, hogy a lakásban az égő mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire is. Éppen ezért fontos, hogy csak tűzálló anyagból készült alátétre helyezett gyertyát gyújtsanak meg, így ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig el kell távolítani a gyúlékony anyagokat.

Nagyobb az esély a menekülésre

A lakástüzek nagy része figyelmetlenség és valamilyen nyílt láng használata miatt keletkezik, de gyakoriak az elektromos eredetű tüzek is. Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására. A Ne gyújtsa! Gyűjtse! kampányt szeptemberben indította a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. azzal a céllal, hogy tűzesetek és a sérülések megelőzése, visszaszorítása érdekében a hulladékégetés veszélyeire hívja fel a figyelmet. A kampány részeként füstérzékelőt adott át két dunaföldvári rászoruló család részére a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve. A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász közreműködésével pedig két pálfai és hat nagydorogi család is füstérzékelőkhöz jutott. H. E.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában