visszatekintés

2018.12.30. 11:30

Évfordulók, elismerések – ez történt 2018 novemberében

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2018 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül. Így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal november van soron.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Év végéhez közelítve átadták a Mecénás Tehetséggondozó Támogatásokat a megyeszékhelyen. A város azokat a Szekszárdon tanuló gyerekeket díjazta, akik a tanulásban, a sportban, illetve a művészetek területén kiválóan teljesítettek. Lapunk partnertalálkozóját ugyancsak novemberben rendezték, amelyet önkormányzatok, hivatalok, cégek, intézmények vezetői és munkatársai tiszteltek meg jelenlétükkel. A Takler Kúriában tartott eseményen a megye gazdaság eredményeiről kaptak tájékoztatást a megjelentek.

Lapunk partnertalálkozóján önkormányzatok, hivatalok, intézmények és cégek vezetői, munkatársai vettek részt
Fotó: Mártonfai Dénes

Hasonlóan nagyszabású esemény volt a Vajda Papír Kft. dunaföldvári higiéniai alappapírgyártó és -feldolgozó üzemének átadója. Magyarország legnagyobb és legmodernebb higiéniai alappapírgyára tizenöt hónap alatt készült el, és száz új munkahelyet teremtett.

Kölesden a 125 éve felszentelt evangélikus templomért adtak hálát a hívek, Tevelen a felújított és kibővített német tájházat adták át, Bátaszéken pedig a tíz éve épült tanuszoda korszerűsítésének örülhetett a lakosság, ugyanis a fejlesztésnek köszönhetően jelentős mértékben csökken a létesítmény fenntartási költsége. Szülői kezdeményezésre újulhattak meg a vizesblokkok a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola három szintjén. A szükséges összeghez a szülők adományai járultak hozzá, illetve az önkormányzat és a tankerületi központ biztosított pénzt a beruházáshoz.

Hálaadás a 125 éve felszentelt kölesdi, evangélikus templomért

A szintén szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola fennállása hatvanadik, illetve névadója születésének 135. évfordulóját ünnepelte idén, míg Szekszárd és az erdélyi Lugos testvérvárosi kapcsolatuk huszonöt éves évfordulóját ünnepelték. A Veterán Vegyészek Baráti Társasága az egykori szekszárdi laktanya területén tartott megemlékezést annak apropóján, hogy ötvenhét évvel ezelőtt Szekszárdon alakult, és negyvenöt éve Kiskőrösön szűnt meg az 5. önálló vegyi, sugárfelderítő század.

A Teol.hu játékának lezárása után lapunk az olvasók szavazatai alapján a legszebbnek talált gyermekmosolyokat jutalmazta. A nulla–hároméves korcsoportban Jurás Linett Dorina, a négy-hétévesek között pedig Somogyi Dominik lett az első.

Egy ház falának csapódott egy teherautó Nagydorogon Fotó: TMRFK

Hiába késő őszi hónap november, az eleje igazán tavaszias idővel köszöntött be, és a megyeszékhelyen ez a hónap sem múlt el nagy rendezvény nélkül: Márton-naphoz kapcsolódóan volt vigadalom. Miként Pakson is, ahol megáldották az újbort. A Szekszárdi Néptáncfesztiválon tarolt a Bartina Néptáncegyüttes, amely együttesi nívódíjban részesült, emellett koreográfiai nívódíjat kapott a Kocsis Enikő–Fitos Dezső páros, Sipos Gergő pedig szólótáncosi nívódíjat vehetett át.

Megszökött egy fogvatartott, de hamar elfogták
Fotó: Makovics Kornél

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület népi iparművészeti zsűrizésén húsz alkotó összesen nyolcvannyolc művét értékelte a szakmai zsűri. A nevezett művek közül huszonhét kapta meg a hagyományos míves termék címet, a modern mesterremek kategóriába tíz alkotás került, a modern míves termékek közé nyolc, ajándéktárgy öt munka lett. A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tíz szakmában összesen ötvenhárom mestert avathatott.

Novemberben helyezték végső nyugalomra Pirgi Józsefet, Tolna alpolgármesterét, aki egy súlyos kerékpárbaleset követően hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában