visszatekintés

2018.12.21. 11:30

Ez történt 2018 februárjában: az év párja, denevér a padláson

Az év végéhez közeledve, visszatekintünk 2018 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül. Így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal február van soron.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

 

Február első napján több más mellett egy igen érdekes és szerencsés kimenetelű esetről számolhattunk be. Közel ezer rőt korai denevér került elő egy bonyhádi társasház palaborítása alól. A védett állatokat megmentették, és a szigetelést végző vállalkozó a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel egyeztetve, szálláshelyeket is kialakított a denevéreknek.

A hónap elején rendezte lapunk a hagyományos partnertalálkozóját, amely az ismerkedést, a tapasztalatcserét és a kapcsolatok erősítését szolgálja minden évben. Olvasóinkat pedig rendszeresen hívjuk játékba nemcsak a Tolnai Népújság hasábjain, hanem hírportálunkon, a Teol.hu oldalon is. Az év elején az általuk legszebbnek talált ifjú párra szavazhattak az olvasók. A legnagyobb tetszést Kissné Egyed Réka és Kiss Bence fotója aratta, így ők lettek az „Év ifjú párja”.

Februárban a Civilek Napja alkalmából rendezett ünnepségen elismeréseket adtak át. Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete fődíját a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület kapta idén, különdíjas lett a Szedresi Sziget Egyesület és Bárka Művészeti Szalon. A Bazsonyi Arany Mecénás díj kitüntetést a Fastron Hungária Kft.-nek ítélték oda.

Fotó: Makovics Kornél

Idén ünnepli fennállása negyvenedik évfordulóját a paksi művelődési központ, amely 1978-ban Munkás Művelődési Központként kezdte működését. Februárban fotók és korabeli tárgyak kiállításával idézték fel azt az időszakot.

Gulner János címzetes apát pappá szentelésének hatvanadik évfordulója alkalmából gyémántmisét celebrálhatott. Az atya 1933-ban született Újdombóváron, a megye több településén szolgált, és jelenleg Dalmand plébánosa.

A zömében táncosokból álló pálfai amatőr színjátszók nem akármilyen lehetőséget kaptak: a Nemzeti Színház színpadára állhattak. Ők képviselték Tolna megyét a Magyar Teátrumi Társaság és az NMI Művelődési Intézet együttműködésében megvalósult pajtaszínházi programban. A mentoruk segítségével egy maguk által felépített darabot, a Bőség zavarát mutatták be, amelyben nagy szerepet kapott a népzene és a néptánc.

A Szekszárdi Utánpótlás Futball Club egy különleges ajándékkal gazdagodott. Ács Rezső polgármester Király Gábor labdarúgókapus dedikált szürke mackónadrágjával lepte meg a csapatot. A városvezető a futballbálon, tombolán nyerte az ikonikus ruhadarabot, és azt mondta, szeretné, ha a legendás mackót minden szekszárdi focista egy kicsit magáénak érezhetné. Kiemelkedő sportos történés volt februárban, hogy az Atomerőmű SE kosárlabdacsapata a Magyar Kupában bronzérmet szerzett. Weisz László, a Szekszárdi Rádióklub tagja pedig világbajnoki címet nyert a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetség Rövidhullámú Világbajnokságán.

Fotó: Mártonfai Dénes

A jelentős krimihírek közé tartozott, hogy a Pécsi Ítélőtábla húsz évről életfogytig tartó fegyházbüntetésre súlyosbította annak a dunaföldvári férfinak az ítéletét, aki megölt egy idős férfit. Az ítélet jogerős.

Fotó: Mártonfai Dénes

A február a farsangok és a bálok időszaka, így mulatságokból sem volt hiány az év legrövidebb hónapjában. Ám a téltemető rendezvények ellenére a tavasz még váratott magára egy kicsit, ugyanis komoly mínuszokkal és hóval búcsúzott a február.

Fotó: Makovics Kornél

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában