visszatekintés

2018.12.26. 10:30

Hőségriadók és világbajnokság: ez történt 2018 júliusában

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2018 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül. Így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal július van soron.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Hőségriadók terhelték a júliust, de voltak olvasóink, akik nyereményként sörrel hűsíthették magukat a kánikulai napokon. Lapunk ugyanis játékot hirdetett a nyári labdarúgó világbajnoksághoz kapcsolódóan, és több fordulón keresztül vártuk, hogy olvasóink megtippeljék a mérkőzések eredményeit. A fődíjat végül a szekszárdi Németh Béla vihette haza.

Jutalmaztuk a kitűnő bizonyítvánnyal záró általános iskolásokat is. Színötös játékunkba a szülők nevezhették jól tanuló gyermeküket, aki amellett, hogy elismerésül belépőt kapott a pécsi kalandparkba, július folyamán az újságban is megjelent a fotója.

S míg a hónap első napjaiban a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karán végzett hallgatók diplomaosztójáról számolhattunk be, az utolsó napokban már az újonnan felvételizők izgalmairól, a ponthatárok kihirdetéséről szóltak a hírek. A Garay János Gimnáziumban hetvenegy éve végzett öregdiákokról is írhattunk ebben a hónapban. Garay Ferenc, Leic József és dr. Tollár Tibor 1947-ben érettségizett, idén júliusban pedig régi Alma Materükben adtak egymásnak találkozót az egykori osztálytársak.

Fotó: Mártonfai Dénes

Tolnán külföldi diákok vendégeskedtek. Tucatnyi országból nyolcvan fiatal érkezett a Roszatom Nuclear Kids elnevezésű gyermekművészeti projekt résztvevőjeként, akik egy több mint harminc tagú, színházi szakemberekből álló csapat segítségével alkották meg a Lomonoszov pergamenje című zenés darabot. Az ősbemutatót Szekszárdon tartották.

Július első hétvégéje Bátán évek óta mindig a Keszegfesztiválé
Fotó: Makovics Kornél

Július a Gastroblues Fesztivál hónapja Pakson. A közönség tehetségkutatók ifjú győzteseivel és régi kedvencekkel, valamint külföldi vendégművészekkel, no és persze finom ízekkel találkozhatott az egy hét során.

Öt év után ismét megrendezhették a Duna-átúszást is Pakson. A kihagyásokat a folyam nem megfelelő vízállása és a kedvezőtlen időjárás indokolta. A problémára időpont-változtatással találtak megoldást, így idén 158-an teljesítették a kihívást.

A nyár velejárói a szúnyogok, a Gripenek azonban nem tartoznak a kötelező kellékek közé. Idén júliusban mégis megtörtént, hogy szúnyogirtó kisrepülőgépek miatt riasztottak két honvédségi Gripent. Az egyik kisrepülőgép az atomerőmű felett jelent meg, a másik pedig Kalocsa térségében sértette meg a légi közlekedés védelmét és biztonságát szolgáló szabályokat. Mint kiderült, a gépek hatósági engedéllyel szúnyogirtást végeztek.

Elismerésekből a nyár közepén sem volt hiány. Simontornyán a várossá avatás évfordulóján adtak át kitüntető címeket. A Tolna Megyei Kormányhivatal Közszolgálati Tisztviselők Napján rendezett ünnepségén tizenhat munkatársnak adott át Kormánymegbízotti Elismerő Nyolcvan nappali tagozatos hallgató vette át diplomáját Szekszárdon Oklevelet dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, öten pedig Tolna Megye Védelméért Emlékérmet vehettek át. Az Országos Borversenyen tizenöt aranyat nyertek megyénk borászai.

Az országos verseny legeredményesebbje a Mészáros Borház lett
Fotó: Mártonfai Dénes

A Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének találkozóján pedig a legkiválóbb polgárőröket ismerték el Magyarkesziben.

Írtunk a decsi Sipőcz Juliannáról is, aki júliusban ünnepelte kilencvenedik születésnapját, és mint megtudtuk hatvankilenc éve a Tolnai Népújság hűséges előfizetője, és azóta minden napját a lap elolvasásával kezdi.

Cikón idén is rendszeresen rendeztek modellautó-versenyeket
Fotó: Mártonfai Dénes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában