visszatekintés

2018.12.31. 07:00

Karácsonyi hangulatban – ez történt 2018 decemberében

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2018 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül. Így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal december van soron.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Az advent határozta meg decembert, és szinte minden település ünnepi díszt öltött. Karácsony közeledtével sokan gondoltak a rászorulókra, és számos szervezet, intézmények és civilek gyűjtöttek adományt, nyújtottak segítséget, hogy azok ünnepét is szebbé tegyék, akik a hétköznapokban nélkülöznek.

Az adventi időszakban ünnepi pompát öltöttetek a terek és az épületek. A szekszárdi Béla király tér is fényárban úszott
Fotó: Mártonfai Dénes

Téliesre fordult az időjárás is, és december közepén leesett az első hó, ami a mínuszoknak köszönhetően napokig megmaradt. Ám az ünnep előtt felmelegedés érkezett, így idén sem lehetett fehér a karácsony.

December közepén igazán téliesre fordult az időjárás
Fotó: Makovics Kornél

Bonyhádon megszépült téren rendezhették az adventi programokat, ugyanis december elsején felavatták a teljesen megújult rendezvényteret a művelődési központ mögött. Tamásiban a mai igényeknek megfelelő piac épült, amely megteremtette az őstermelők számára azt a lehetőséget, hogy közvetlenül értékesíthessék árujukat. Alsónyék és Bátaszék között kicsivel több mint egy kilométer hosszú kerékpárút épült, ami a munkába járást könnyíti meg sokak számára, illetve a szabadidő sportos eltöltését is szolgálja. Sárpilisen a felújított első és második világháborús emlékművet avatták fel. A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat közösségi háza pedig az augusztusban elhunyt Heinek Ottó nevét viseli decembertől. Az országos német önkormányzat előző elnöke több mint két évtizeden át volt aktív tagja a megyeszékhely német egyesületének és önkormányzatának. Decsen különleges ajándékkal lepték meg a Bíborvég Általános Iskola diákjait. A Magyar Diáksport Szövetség jóvoltából húsz pár cipőt osztottak szét rászoruló gyerekek között.

Németh Krisztián labdarúgó a Családok Átmeneti Otthonába vitt ajándékot
Fotó: Makovics Kornél

Decemberben bemutatták Kindl Gábor Kék szív című filmjét, amely az Atomerőmű KSC Szekszárd sikereiről szól, és átadták az Év Tolna Megyei Önkéntese elismerést, amelyet Asztalosné Marosi Marianna, az „Esőmanók„ Tolna Megyei Autistákért Egyesület vezetőségi tagja vehetett át. Andorka Gábort, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatóját a Senpai díjjal ismerte el az Autisták Országos Szövetsége, amiért a sikeres érettségi teljesítéséhez lehetőséget és támogató környezetet biztosított az autizmussal élő Egle Botond számára az iskolában. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége huszadik alkalommal rendezte meg a Vállalkozók Napját, amelyen átadták az Év Vállalkozója Díjakat. A kitüntetettek között több Tolna megyei szerepel: Feil József, Csillag Sándor, dr. Túriné Szalai Mária és dr. Beréti Zsolt.

Besétált egy irodalmi rendezvényre, és azóta ő megyei könyvtár cicája
Fotó: Mártonfai Dénes

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum különleges anyaggal gazdagodott. Wagner Péter azon kevés Tolna megyeiek egyike, akik a Császári és Királyi Haditengerészet soraiban harcoltak az első világháborúban. 1914 és 1918 közötti dokumentumait, köztük katonakönyvét és német nyelvű levelezését összegyűjtötte és megőrizte. A hagyatékot az unoka, dr. Klausz Irén ajándékozta az intézménynek.

A Művészetek Házában Hanuka 2018 címmel tartottak koncertet
Fotó: Makovics Kornél

A paksi Bezerédj Általános Iskola fennállása 125. évfordulóját ünnepelte a hónapban, míg a Szekszárdi Evangélikus Egyházközség megalakulásának száztizedik, templomszentelése kilencvenedik és orgonája megépítésének kétszázadik évfordulóját tartotta.

Sajnálatos esetről is be kellett számolnunk, december elején elhunyt Hirt Ferenc országgyűlési képviselő.

A Tolna Megyei Diáksport Tanács a diákolimpiák dobogósait díjazta
Fotó: Makovics Kornél

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában