erasmus+ pályázat

2018.12.18. 14:00

Santa Fe iskolája várt rájuk

Magic Role of Languages, azaz a nyelvek varázslatos szerepe. Ez a címe annak az Erasmus+ pályázatnak, melyhez a Garay János Gimnázium ismét elnyerte a Tempus Közalapítvány támogatását. A gimnázium spanyol, lengyel és olasz középiskolákkal együttműködve valósítja meg a tervezetet.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött fotó

A fő tartalom nem más, mint a tantárgyi koncentráció az idegen nyelvi órákon. Ebből adódóan az érintett intézmények a biológia, földrajz, irodalom és történelem tantárgyak néhány elemét is beillesztik a tanórákba, természetesen szaktanári egyeztetéssel. A tanulók ösztönzése úgynevezett digitális applikációk segítségével valósul meg. Az elkészített oktatófilmek nemcsak az adott iskola honlapjára, hanem a legnagyobb videomegosztóra is felkerülnek.

Első lépésként a közelmúltban valamennyi partnerintézményből három tanár utazott Spanyolországba, az ottani képzésre. A Garay János Gimnáziumot Heckelné Posta Katalin francia nyelv szakos, Inczédy Lászlóné angol nyelv szakos, és Fauszt András német nyelv–földrajz szakos pedagógus képviselte.

– Bár a spanyol partneriskola Santa Fe településen volt, valamennyi külföldi tanár egy granadai hotelben kapott szállást – mondta el lapunknak Inczédy Lászlóné. – Innen utaztunk reggelente a közeli, gyakorlatilag szomszédos Santa Fébe. Az egyhetes tréningen elsajátítottuk a digitális applikációk használatát, és azt is megfigyelhettük, hogy ezeket miként alkalmazzák a spanyol kollégák a tanórákon. Meglepetéssel nyugtáztuk, hogy még a testnevelés vezénylése is digitális applikáció segítségével zajlik... A délutánokat városnézéssel töltöttük, bebarangoltuk a mór építészet páratlan örökségét jelentő Alhambra erődöt, az épületegyüttes palotáit, kertjeit. Nemcsak építészeti, hanem konyhaművészeti különlegességekben is volt részünk: vendéglátóink óriási, szekérkerék nagyságú serpenyőben készítették el a leghíresebb spanyol ételt, a paellát. Az étkezéseket még különlegesebbé tették az angolul, franciául, németül és olaszul zajló beszélgetések: így valóban átélhettük a nyelvek varázslatos szerepét.

Előkészületben: utazások három újabb országba

A tervezet újabb, a Garay János Gimnáziumot érintő állomásaként a jövő év februárjában Olaszországba, Barcellona Pozzo di Gottore városába utazik öt-hat diák, két kísérőtanárral együtt.

Itt az Instituto Tecnico Econo-mico e Tecnologico lesz a vendéglátó. Március végén a szekszárdi középiskola fogadja a partnereket. Áprilisban Spanyolország, a már említett Santa Fe, az IES Hispanidad, szep­temberben pedig Lengyelország, azon belül Trzemeszno, a Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych várja a garaystá-kat. Ám ezzel még nem ért véget a folyamat, hiszen a zárás határideje 2020. augusztus 31. napja.

Athéni hét

Nem először sikerült a Garay János Gimnázumnak hasonlóan szép sikert elérnie ebben a pályázati kategóriában. A Getting Science Closer to Students című, Erasmus+ pályázat keretében tavaly a középiskola három tanára és hat diákja töltött egy hetet Görögország fővárosában. A szekszárdi vendégek az athéni partnerintézményben az előírt tervnek megfelelően fizikai, matematikai, kémiai, illetve biológiai kísérleteket végeztek. A görög kollégák és diákok május közepén viszonozták a látogatást. A korszerű természettudományi laborral rendelkező gimnázium ideális helyszíne volt az újabb kísérleteknek. A szakmai értékelés szerint „megvalósult a jó gyakorlatok cseréje, és a diákok megtapasztalhatták a peer learning, azaz az egymástól való tanulás előnyeit. Mindenki gazdagodott tudásban, fejlődött az együttműködés készsége és angolnyelv-tudása is. Barátságok születtek, a diákok azóta is nap mint nap beszélgetnek egymással. Mindent összegezve életre szóló élmény volt diáknak, tanárnak egyaránt”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában