visszatekintő

2018.12.28. 11:30

Viharosan indult a hónap – ez történt 2018 szeptemberében

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2018 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül. Így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal szeptember van soron.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Viharfelhők gyűltek a tanév elején az iskolába készülő gyerekek és szüleik, sőt mindenki más feje fölött. Szó szerint, ugyanis erős széllel és komoly esőzéssel köszöntött be szeptember. Sok munkát adott mindez megyénk tűzoltóinak. Elsősorban kidőlt fák és leszakadt ágak miatt riasztották őket, a megyei könyvtár épülete előtt az úttestre dőlt egy méretes fa. A szekszárdi hivatásos tűzoltók szinte a nap huszonnégy órájában dolgoztak aznap, mivel éjszaka tűz ütött ki egy társasház negyedik emeleti lakásában. Negyvenöt lakónak kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát, a lakásban élő idős férfit pedig füstmérgezés gyanújával szállították kórházba.

A megyei könyvtár előtt kidöntött egy fát a szeptember eleji vihar

Szeptember elseje hagyományosan a megyenap, emlékezve arra, hogy I. Lipót császár 1699. szeptember elsején pecséthasználati jogot adományozott a megyének. A Tolna Megyei Közgyűlés ünnepi közgyűlésének idén a felújított kakasdi faluház adott otthont, ahol átadták a megyei elismeréseket. Ekkor kötött testvérmegyei megállapodást Tolna és az erdélyi Hargita megye. A szerződést Kölesden, a kismegyeháza udvarán írta alá Fehérvári Tamás és Borboly Csaba.

A Tolna Megyei Közgyűlés megyenapi ünnepi közgyűlésén adták át a megyei elismeréseket a felújított kakasdi faluházban

A hónap egyik legjobban várt eseménye a Szekszárdi Szüreti Napok volt, amely idén is több tízezres tömeget vonzott. Esténként megtelt emberekkel a Borudvar és az Ízek utcája és rengetegen szórakoztak a koncerteken. A program leglátványosabb része a szüreti felvonulás volt, illetve megválasztották a Szüret Táncos Párját. A címet idén a bartinás Ganczer Flóra és Kulisity Mátyás nyerte el.

Nagy siker volt a Bátaszéki Bornapok is, amelyen a meghívott borászok és a fellépők garantálták a minőséget. Mindemellett megyénk több településén rendeztek szüreti felvonulásokat, mulatságokat szeptember folyamán. Nagymányokon pedig huszadik alkalommal szervezték meg a Búcsú, Bor és Strudel Fesztivált.

Pakson egyazon hétvégén rendezték az országos puli- és muditalálkozót, illetve az Atomfutást és a Brutálatomot, amely most először terepakadályfutó országos bajnokság is volt. És ha már Paks: dr. Kovács Antalt, a magyar judosport első és eddig egyetlen olimpiai bajnokát, világbajnokot a Nemzetközi Judo Szövetség beválasztotta a Hallhatatlanok Csarnokába.

Embertpróbáló akadálypálya várta a Brutálatom futás résztvevőit

Tamásiban megtartották a sportpálya névadó ünnepségét a hónap folyamán. A telep a helyi labdarúgás alapjait egykor letevő futballedző, Németh László nevét viseli eztán. Szeptemberben hazatérhetett a Magyar Királyi 12. tolnai honvéd tábori tüzérosztály csapatzászlaja. A hetvenhat éve, a II. világháború idején Tolnán megszentelt lobogó megjárta a Don-kanyar poklát, több mint ötven évig az Egyesült Államokban őrizték, mígnem 2006-ban az USA-ban letelepedett dr. Kocsis Sándor nyugalmazott tüzér ezredes közreműködésével ismét Magyarországra került. Idén pedig végre elhelyezhették a városháza dísztermében.

Appelshoffer Ágnes polgármester a 76 év után hazatért lobogóval

Simontornyán, a Fried kastélyszálló birtokán felavatták az ország első hivatalos vietnami buddhista szentélyét, valamint több éves munka eredményeként megalakulhatott idén a Kapos-hegyháti Natúrpark, amelynek létrejöttét Dombóvár önkormányzata kezdeményezte. A natúrpark tizennégy Tolna és Baranya megyei település együttműködésén alapszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában