koszorúzás

2019.01.11. 16:20

A doni áttörésre emlékeztek Szekszárdon

A Doni áttörés 76. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött kegyeleti megemlékezést tartott a II. világháborús emlékműnél a szekszárdi önkormányzat, a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezetével és a Babits Mihály Kulturális Központ közreműködésével.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

 

Ács Rezső polgármester emlékező beszédében kiemelte, hogy egy háborúnak nincsenek győztesei, csak vesztesei. Szólt a szétdúlt szerelmekről, az életük végéig választ nem lelő árvákról. Úgy fogalmazott, hogy a háború maga a pokol, az embertelenség, és 1943. január 12-én a mínusz harminc-negyven fokos hőmérsékletben a magyar katonáknak ezzel a tétellel kellett szembenézniük.

A Don-kanyarnál történt áttörésnél a szovjet hadsereg ellentámadása során felmorzsolódott a kemény télben a gyengén felszerelt, kimerült, II. magyar hadsereg. A kétszázezer magyar katonából százhuszonötezer meghalt, megsebesült vagy fogságba esett. A városvezető szólt a tolnai hadtestről, ezen belül a szekszárdi katonákról, és arról, hogy kétszázötven szekszárdi család vesztette el hozzátartozóját ebben az ütközetben, illetve az oda- és hazafelé tartó úton.

A rendezvény a megye és a város vezetőinek, intézmények, civil szervezetek képviselőinek, a város lakóinak és diákságának koszorúzásával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában