Vince-napi vesszővágás

2019.01.21. 13:00

A szőlővessző azt mutatta, jó termés lesz idén

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

A bor védőszentjeként tisztelik Szent Vincét a borosgazdák, és a neve napját hagyományosan termésjósló napként ünneplik. Ennek tesz eleget hosszú évek óta a „Dicenty Dezső” Kertbarát Kör és az Alisca Borrend, így idén is megrendezték az istifángödrei pincesoron a Vince-napi borünnepet, amely egyben a kékfrankos ünnepe is.

Ferenc Vilmos, a kertbarát kör elnöke a Vince-napi vesszővágás alapján megállapította, hogy a vastagabb vesszőkben – hiába az eddigi enyhe tél – a fagy károkozása látható, ezért azt tanácsolta a gazdáknak, hogy a metszésnél azokat ne hagyják meg. A rügyek ugyanakkor szépek, jó a fejlettségük, és ez alapján jó termésre lehet számítani.

A levágott vesszőt Fekete Zoltán római katolikus káplán szentelte meg, aki most először vett részt a rendezvényen. Ferenc Vilmos elmondta, hogy idén egy új hagyományt is elindítottak. Ez a kertbarát kör első rendezvénye az évben, így ezt az alkalmat ragadták meg arra, hogy köszöntsék az újonnan csatlakozókat. Tavaly négy új tagot fogadtak soraikba, így szerencsére fiatalodik a több mint negyven éves kertbarát kör közössége.

A Vince-napi rendezvény arra is lehetőséget teremt, hogy az új kékfrankosokat megkóstolják, és értékeljék a borokat. Közel húsz gazda kérte ezt, a mintákat Ferenc Vilmos és Módos Ernő borász bírálta. A kertbarát kör elnöke szerint ilyenkor még ki lehet szúrni az esetleges hibákat, és javítani azokon.

A program zárásaként pincejáráson vehettek részt az érdeklődők, és a Ribling, a Tokaji, valamint a Toronyi pincékben kóstolhatták meg a borokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában