elismerések

2019.01.30. 20:00

Díjátadással és zenével ünnepelték a Magyar Kultúra Napját

Átadták a Dunaföldvár kultúrájáért díjat, amelyet idén Csizmadia Margit és az AztaKeservit Érték­őr Egyesület kapott. Az Év mecénása elismerést a Tri-Ász Kft. érdemelte ki.

Hanol Erzsébet

Fotó: Facebook

Hagyományosan a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan adják át a Dunaföldvár Kultúrájáért Alapítvány által alapított Dunaföldvár kultúrájáért díjat, amellyel minden évben azokat a magánszemélyeket, szervezeteket, egyesületeket, csoportokat ismerik el, akik, amelyek kimagasló munkát végeznek a város kulturális életében. Idén Csizmadia Margit és az AztaKeservit Érték­őr Egyesület részesült az elismerésben.

Nagy Zoltán, a Tri-Ász Kft. ügyvezetője. Fotó: Facebook

A díjazottakról Fafkáné Simon Ildikó, a dunaföldvári Művelődési Ház munkatársa beszélt. Elmondta, hogy Csizmadia Margit a városban nőtt fel, Dunaföldváron végezte általános és középiskolai tanulmányait, majd Budapesten építészmérnöki diplomát szerzett, és ezen a területen dolgozott. Emellett amatőr festőként is tevékenykedik. A díjat annak elismeréseként is kapta, hogy 2012-ben felajánlotta a város számára nagynénje, Jákli Mariska néni, hagyatékát, egy parasztházat minden berendezési és használati tárgyával együtt. Ez Dunaföldvár legrégebbi épülete, amely hűen őrzi a XIX. század végi paraszti élet emlékeit. Pályázati támogatással itt alakították ki a város tájházát.

Az AztaKeservit Érték­őr Egyesület 2015-ben alakult, és helyi fiatalok alkotják. Küldetésük a környezetvédelem, illetve tevékenységük során rendkívül fontos a kreatív alkotás. Szemétszobraikkal nemcsak Dunaföldváron lehet találkozni, hanem Cigánd, Martfű és a Természettudományi Múzeum számára is alkottak már hulladékból. Emellett falfestésben is jeleskednek, és közterületek, oktatási intézmények csupasz falait varázsolják széppé. Szemétszüret elnevezésű rendezvényüket tavaly negyedik alkalommal szervezték meg, és közel kétszáz önkéntes segítségével szabadították meg a Duna-partot a hulladéktól. A város szüreti rendezvényén a használaton kívüli rác templomban szerveznek kulturális programokat.

Az Év mecénása díjat szintén ezen az eseményen adták át, amelyet idén a Tri-Ász Kft. érdemelt ki. Az elismerést a Dunaföldvári Művelődési Központ adományozza.

Az ünnepi műsorban az „Úgy szálljon hozzád ez a dal” című produkciót láthatták az érdeklődők Csík János, Őze Áron és az Esszencia együttes közreműködésével.

Korábbi díjazottak

A Dunaföldvár Kultúrájáért díj korábbi elismertjei: 2007. Perémi Erzsébet, Götzinger Károly, 2008. Raffainé Kókány Judit, Kiss Éva, 2009. Lukácsi Pálné, 2010. Dr. Velis Béláné, Simon István, 2011. Gallai Erzsébet, 2012. IV. Béla cserkészcsapat, 2013. Annamatia Nőikar, 2014. Cantemus kamarakórus, 2015. Csepeli István és az Ördögszekér Táncegyesület, 2016. Lukácsi Pál, 2017. Fafka Júlia (ifjúsági díj), LÖFAN Mazsorett csoport, 2018. Part-Oldalak Kulturális Egylet.

Az Év Mecénása díj korábbi elismertjei: 2010. Czinger Kft., Barta Ép-Ker. Kft., 2011. Czinger Kft., Barta Ép-Ker Kft., Kemi-Ker Kft., 2012. Kemi-Ker Kft, a Lubik Kft. és az El-Dent Kft, 2013. Dunavíz Kft és a Dunaföldvár és Vidéke Takarékszövetkezet, 2014. Paksi Atomerőmű, Pannonia Ethanol Zrt., 2015. Fortuna Rádió és a Part-Oldalak Kulturális Egylet, 2016. Dutrade Zrt. 2017. Kemi-Ker Kft., 2018. Kemi-Ker Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában