Az Év Tolna megyei iskolarendőre

2019.01.29. 11:30

Losonczy Imre: a körzeti megbízott a rendőri munka csúcsa

Losonczy Imrének rendőrkollégái körében, és a rosszfiúk szemében egyaránt komoly respektje van. Mint ahogy a faddi általános iskolában is tisztelik. Az év iskolarendőre nem gondolja, hogy ő túl kemény lenne, egyszerűen csak következetes.

Steinbach Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

Elsőre nem jött össze a találkozónk az Év Tolna megyei iskolarendőre kitüntetéssel nemrég elismert Losonczy Imre főtörzszászlóssal. A megbeszélt időpontban ugyanis éppen egy házkutatás kapcsán váratlanul felbukkant körözött személyre kellett koncentrálnia.

Másodszorra azért sikerült találkoznunk. És bár nagyon készségesen állt a sajtó rendelkezésére, kiderült, hogy nem rajong a „felhajtásért” maga körül. A kitüntetésnek is örült, de annak is elsősorban azért, mert ez azt bizonyította, hogy a főnökei is elismerik a munkáját. És életében először a budapesti rendőrpalotában is járt. Viszont dolgozni sokkal jobban szeret. Pontosabban ez az, amit igazán szeret.

Huszonhét éve dolgozik rendőrként, de akár még hosszabb szolgálati idővel is rendelkezhetne. Édesapja is rendőr volt, körzeti megbízottként szolgált. Fia csak némi kitérő után került a rendőrséghez – ám akkor is csupán huszonkét éves volt.

Kezdetben a Szekszárdi Rendőrkapitányságon volt járőr, majd járőrvezető. Később a bátaszéki rendőrőrsre került, ahol 8 évet töltött körzeti megbízottként. 2004-től szolgál a tolnai őrsön. A kezdetek óta Faddon kmb-s. 2016 óta a tolnai őrs kmb-csoportjának vezetője.

– Csak jót tudok mondani róla. – Ez a mondat a tolnai rendőrőrs parancsnokától, Wiesner Csabától és Fadd polgármesterétől, Fülöp Jánostól is elhangzott, amikor Losonczy Imréről kérdeztük őket. Mindketten dicsérték a főtörzszászlós lelkiismeretességét, segítőkészségét, kötelességtudatát. Losonczy Imrét emellett sokan úgy is ismerik, mint kemény fellépésű rendőrt, aki soha nem néz félre, bárki is követ el szabálytalanságot. Szerinte viszont ez nem keménység, hanem következetesség. – Nem feltétlenül a büntetés a lényeg, hanem az, hogy mindenkiben tudatosuljon: ha valamilyen szabálytalanságot követ el, akkor annak kell, hogy legyen valamilyen következménye. Olyan ez, mintha valakinek pénztáros a barátja a boltban: attól még nyilván neki is ki kell fizetnie az árut – fogalmazott a főtörzszászlós.

Losonczy Imrétől azt is megkérdeztük, elégedett-e a kmb-s munkával, nem vágyik-e más beosztásba. Azt mondta, szerinte a körzeti megbízott a rendőri munka csúcsa, hiszen a közlekedésrendészettől a nyomozásig számos szakterületet felölel, a kmb-s nek szinte mindenhez értenie kell. Nagyon élvezi.

Az iskolarendőri teendőket is a kmb-s munkája részeként végzi. Már a program indulása előtt, nagyjából tíz éve rendszeresen megfordult a faddi iskolában, ahol az átlagosnál több diák küzd magatartási problémával. Ő javasolta az intézménynek, hogy lépjenek be az iskolarendőri programba. Azóta érezhető a pozitív változás: míg korábban előfordultak kisebb iskolai lopások, és néhány diák magatartásával is akadtak komolyabb problémák, ilyen esetek ma már legfeljebb elvétve adódnak. Az iskolarendőr szinte napi kapcsolatban van a tanárokkal, diákokkal, sőt a szülőkkel is. Az iskolával egyeztetve minden évfolyamon előadásokat, tájékoztató „órákat” tart. Beszél a biztonságos közlekedésről, a bűncselekmények elkerüléséről, az internet veszélyeiről, a zaklatásokról. Igyekszik tudatosítani a gyerekekben, hogy amit ők esetleg poénnak, diákcsínynek tartanak, az akár még bűncselekmény is lehet. Mivel a főtörzszászlóst szinte mindenki ismeri és tiszteli a suliban is, a gyerekek szintén jobban elfogadják tőle az intelmeket, mint más felnőttektől.

A fiúk nem folytatják a hagyományt

Losonczy Imre 1970-ben született. Kajdacsi származású, de óvodás kora óta Szekszárdon élt. A gázszerelő szakma megszerzése után egy ideig a DDGÁZ-nál dolgozott. A Taszáron eltöltött sorkatonai szolgálat után viszont – ahonnan szakaszparancsnok-helyettesként szerelt le – egyből a rendőrséghez jelentkezett. 1992 óta szolgál és véd.

Nős, felesége pedagógus végzettségű, jelenleg önkormányzati dolgozó. Egy 23 és egy 20 éves fiuk van. A gyerekek nagyon jól tanulnak, a nagyobbik mezőgazdasági mérnök lesz, a kisebbik járműmérnöknek tanul, Kecskeméten, a Mercedesnél. Azaz a gyerekek nem folytatják a családi rendőr-hagyományt. Korábban Szekszárdon éltek, négy éve Sióagárdra költöztek. Losonczy Imre elmondása szerint ez egy békés, konfrontációmentes település, amely kiválóan alkalmas a napi rendőri szolgálat utáni pihenésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában