névadás

2019.01.17. 20:00

Szulejmánka és Jancsika ma már megférnek egymás mellett

A három év körüli Szulejmánkát szólongatta családja az egyik szekszárdi hipermarketben. Könnyen beazonosítható, honnan jött az ötlet a névadáshoz. Bizony nem is olyan egyszerű a leendő szülőknek eldönteni, miként szólítsák gyermeküket egy életen át.

Munkatársunktól

Forrás: MW archívum

Akadnak olyanok, akik kifejezetten ragaszkodnak ahhoz, hogy az apa vagy az anya keresztnevét kapja a csemete, de olyan szülők is vannak, akik csak azt tudják biztosan, hogy nem a saját nevüket adják a babának. Ez utóbbi esetben előfordulhat, hogy hónapokig tanakodnak, milyen különleges csengésű nevet válasszanak gyermeküknek. Visszatérőben vannak a hagyományos magyar nevek is, mint például János, István, Zoltán, László, Eszter vagy Júlia.

Mirabella, Sába, Neszta, Zea, Dzsasztin, Zoé, Miléna, Eoxána, Benett, Rikárdó, Lorenzo és Aisa. Ezek az utóbbi hónapokban anyakönyvezett különleges nevek Szekszárdon, de töretlenül népszerűek a szappanopera sztárok, valamint – fiúk esetében – az ősi magyar nevek, mint például Kolos, Hunor, Nimród, Zétény, Zente, Tasnád vagy Koppány. Dr. Molnár Kata jegyző elmondta, az anyakönyvvezetők azt tapasztalták, a szülők kifejezetten arra törekednek, hogy minél különlegesebb nevet adjanak gyermeküknek. Más szempontot – például, hogy illik-e a vezetéknévhez – kevésbé mérlegelnek.

Dombóváron viszonylag ritkán szeretnék sorozatsztárok vagy híres focisták után elnevezni gyermeküket a szülők. Olyan eset pedig nem is volt, amikor új, a névjegyzékben nem szereplő nevet akartak volna engedélyeztetni. Papp Róbertné anyakönyvi és igazgatási ügyintéző elmondta, arra is több alkalommal volt példa tavaly, hogy valaki felnőtt fejjel szeretett volna nevet változtatni. Egyikük azzal indokolta döntését, hogy a jelenlegi családnevével el sem jut az állásinterjúig. Ha pedig már ezen változtat, akkor keresne az új vezetéknévhez jobban illő keresztnevet is.

Ha nem szerepel a névjegyzékben

Ha valaki áttanulmányozta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézet honlapján lévő, már engedélyezett nevek listáját, és nem talál neki tetszőt, akkor az általa kitalált új nevet, hivatalos eljárásban, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell kérvényeznie a kormany.hu portálról letölthető formanyomtatványon. Az államtitkárság továbbítja a kérvényt az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez, ahol harminc napon belül döntenek a kért utónév anyakönyvezhetőségéről. Tavaly például már bárki választhatta a lányának a Lélia, Aviána, Zonera vagy Nea, fiának az Evron, Lemmi vagy Vetúriusz nevet.

Nem tudni, hogy fiú vagy lány

Egy szekszárdi futóversenyen legutóbb már nemcsak a rajthoz álló gyerek nevét regisztrálták, azt is kérték, tüntessék fel a csemete nemét is, mert a ma használatos keresztnevek esetében nem mindig lehet tudni, hogy az illető fiú, vagy lány. S hogy miért választ valaki különleges nevet utódjának? Egy fiatal anyuka szerint ez egyszerű, egy Szabó, Nagy vagy Kiss vezetéknévhez ő például biztosan különleges keresztnevet választana, hogy ne az ő gyermeke legyen a sokadik Nagy Bence. Bence ugyanis a legnépszerűbb fiúnév ma Magyarországon, ezt követi a Máté, Levente, Noel és Ádám. A lányoknál Hanna, Anna, Zoé, Luca és Emma a sorrend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában