vendéglátás

2019.01.10. 07:00

Vendégből több, pincérből kevesebb van

Kevés a pincér, a felszolgáló, a konyhalány, gondban vannak a szakemberhiány miatt a vendéglátók. Egyre több étterem kényszerül arra, hogy bezárjon, annak ellenére, hogy a szolgáltatást – napi menüt, étlapos választást, céges rendezvényeket – egyre többen vesznek és vennének igénybe.

Mauthner Ilona

Forrás: Pixabay

Mindenki ismeri a történetet, hogy a szakács este még bepanírozza a rántott húst, reggel viszont már csak egy SMS várja az étteremtulajdonost, hogy külföldre ment dolgozni, így sütheti ki a húst ő maga.

Ez a történet nem vicc, a szakemberhiány most már a vállalkozások létét fenyegeti a turizmusban és a vendéglátásban – mondta korábban Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. A helyzet furcsasága az, hogy ugyanakkor egyre többen járnak étterembe.

A bátaszéki Talizmán étterem üzletvezetője, Szabó Zsolt, elmondta, minden területre keresnek szakembert, gyakran hirdetéseken keresztül is. Jelentkező is akad, de hamar kiderül, hogy nem csak gyakorlata nincs – ezt még pótolni lehetne – de alkalmatlan a munkára.

Szabó Zsolt elmondta azt is, hogy üzletvezető társával, Stefán Csabával úgy oldják meg a hiányosságokat, hogy szinte reggeltől estig ők is dolgoznak, Zsolt végzettségének megfelelően szakácsként, Csaba felszolgálóként. A béreket lényegesen emelték, annak ellenére, hogy az étlapon az árak alig változtak. Az alapanyagok, húsok ára is magasabb lett, a gáz, a villany, víz áráról nem is beszélve.

Havonta csak a gázszámla 180 ezer forint, hasonló összegű a villanyszámla is, és ötven köbméternyi víz fogy. A kiadásoknak ez csak az egyik része, hiszen a bérek és a járulékok újabb plusz kiadást jelentenek a munkáltatónak.

Fontos tehát, hogy a bevétel jól alakuljon, meg kell becsülni a napi menüs vendégeket, az étlapról választókat és bővíteni kell a szolgáltatáson is. Pizzasütőt vásároltak és többféle méretben, választékban ki is szállítják a kért mennyiséget, illetve a céges rendezvényeknél megoldott a kitelepülés is – mondta Szabó Zsolt.

Azért is nehéz jó pincért találni, mert ma már nem vonzó a borravaló, ugyanis nagyon sok fogyasztó bankkártyával fizet vagy különböző utalványokkal.

A fiatalok pedig olyan munkahelyet szeretnének maguknak – egy friss felmérés szerint – ahol sokat keresnek, gyakorlat nélkül is.

Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a munkáltatók sem szentek. Sokan közülük ugyanis még mindig minimálbérre vagy csökkentett munkaidőre (négy-hatórás foglalkoztatásra) jelentik be az alkalmazottaikat, hogy kevesebb járulékot kelljen utánuk fizetni.

Ezt azonban nem szívesen vállalják még azok sem, akik a hónap végén zsebbe készpénzben megkapják a fizetésük kiegészítését.

Az anyagi megbecsülés mellett fontos a jó szellemiség is

Óriási probléma a szakemberhiány – erősítette meg Keszthelyi Szabolcs, a szekszárdi Szász Étterem vezetője, aki egyben a Vendéglátó Kerekasztal elnöke is. A Szász Étterem több mint húsz éve vesz részt a szakmunkástanulók, pincérek, szakácsok képzésében, ezzel segítik a saját utánpótlásukat is. A jelenlegi állományuk 22 fő, akik közül többen már „megjárták” Ausztriát, Budapestet vagy a Balatont is, de visszatértek szerencsére Szekszárdra. Sajnos tény, hogy még jó nevű éttermek is bezárnak – többek között a fővárosban, Szegeden, a Balatonnál – szakemberhiány miatt. Nagy feladat, hogyan lehet egy csapatot egyben tartani. Nagyon fontos a munkahely jó szellemisége, a dolgozók anyagi megbecsülése, és hogy ne rabszolgaként tekintsenek rájuk, sorolta Keszthelyi Szabolcs, aki hozzátette azt is, ehhez nyilván az anyagi feltételeket biztosító háttér is kell. Ők maguk négy lábon állnak, az étterem, a kávézó és a vendégház fenntartása mellett a külső helyszínen történő rendezvényeket is vállalják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában