elismerések

2019.02.01. 20:00

Az ember, ha porszem is, tiszteletre méltó lehet az embersége

„Az ember egy porszem, nem látja meg senki, mégis a porszem tud csak embernek lenni”. Akár ez is lehetett volna a mottója a Tolna Megyei Önkormányzat mai civil díj átadó ünnepségének, a szekszárdi Vármegyeházán.

Steinbach Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

A fenti dalszöveget a civilek napja alkalmából rendezett ünnepséget keretbe foglaló Medinai Tamburazenekar énekelte meg. Az idei kitüntetettek sem „nagy emberek”, de emberi teljesítményük feltétlenül tiszteletre méltó, a megyei önkormányzat szerint is. Sőt, Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében a háláját is kifejezte a civileknek. Emellett figyelmeztetett, hogy ezen a téren is szükség van az utánpótlásra, hiszen az „SMS-t pötyögő ujjakkal” is sok minden alkotható.

Komjáthy Ágnes, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a Sió menti települések civil életének felpezsdítését célzó pályázatról és a népművészeti egyesület tevékenységéről beszélt.

Az ünnepségen a medinai zenészek mellett Sipos Eszter, a Deutsche Bühne színésze működött közre.

Fehérvári Tamás és Ribányi József alelnök idén három kiemelkedő munkát végző civil szervezetnek és egy mecénásnak adott át kitüntetést.

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete díjat a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület kapta. A Streer Tamásné vezette szervezet a bogyiszlói hagyományok gyűjtésén, megőrzésén, átörökítésén, Bogyiszló hírnevének öregbítésén fáradozik. Küldetésük, hogy megőrizzék és minél szélesebb körben átadják a település hagyományait. Önzetlen tevékenységük alappillére a település rendezvényeinek szervezése, de a Tájház létrejöttét is nagyban segítették. Tevékenységüket korábban is számos díjjal ismerték el.

A Bazsonyi Arany Mecénás díjat idén Rühl Gizella érdemelte ki. A tolnai vállalkozó a Tolna megyei kultúra egyik legjelentősebb civil menedzsere. Közel húsz éve működteti a TolnaArt internetes portált, amely több mint száz Tolna megyei kötődésű alkotót mutat be. Páratlan magángyűjteménye van Tolna megyei képzőművészek alkotásaiból. Fáradhatatlanul munkálkodik azon, hogy a megye művészei, művészeti értékei minél szélesebb körben ismertté váljanak.

Két különdíjat is átadtak

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete egyik különdíját a Szekszárd-Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület kapta. Az elismerést Elekes Eduárdné, a civil szervezet vezetője vette át. A nagy múltú szekszárdi egyesület jelenlegi formájában közel húsz éve végez szociális tevékenységet, családsegítést, idősgondozást, valamint – a település egészének érdekeit szolgáló nevelés, oktatás, ismeretterjesztés kereteiben – intenzív kulturális tevékenységet. Nem utolsó sorban őrzi a Szekszárdhoz kapcsolódó kulturális örökséget.

A másik különdíjat a Gyöngysor Alapítvány érdemelte ki. A tíz éve működő szervezet a közösségi pszichiátria keretében segíti a mentális betegeket, hogy vissza tudjanak illeszkedni a munkába. Tevékenységük hiánypótló, a legfontosabb céljuk, hogy az embereket étellel, lélekvédelemmel, előadásokkal segítsék, és állandó kapcsolatban legyenek a rászorulókkal, mindig elérhetőek legyenek. A kitüntetést Nagy Károlyné, az alapítvány elnöke vette át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában