követelés és reakció

2019.02.27. 18:10

Az LMP kibővítené az ápolási díjra jogosultak körét

TN

Fotó: Shutterstock illusztráció

Az emelt összegű ápolási díj járjon minden érintettnek! – fogalmazta meg pártja követelését a kormánnyal szemben Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője ma Szekszárdon. Az LMP azt szeretné elérni, hogy az emelt díj ne csak a gyermeküket ápolóknak járjon, hanem azoknak is, akik például a szüleiket, nagyszüleiket gondozzák. Fontos lenne, hogy ezt a juttatást nyugdíj mellett is meg lehessen kapni, és, hogy elég legyen az orvosi diagnózis a pontrendszer helyett. Ungár azt is elmondta, a nagyszülői gyed mellett a nagyszülői gyermekápolási díjnak is létjogosultsága van.

– Álságos és kétszínű, amit az ellenzék, az LMP csinál. Ők beszélnek az ápolási díjról miközben decemberben, amikor a parlamentben dönteni kellett róla, egyáltalán nem érdekelte őket a tartósan beteg gyermekek és szüleik sorsa, meg sem szavazták, helyette balhéztak, szirénáztak, szelfizgettek. Ezzel szemben a Fidesz és a KDNP képviselői megszavazták, hogy januártól tizenöt százalékkal emelkedjen az ápolási díj és bevezették a gyermekek otthongondozási díját (GYOD). Ezzel megbecsülésüket fejezik ki mindazok iránt, akik azt a lelki és fizikai tehertételt viselik, hogy súlyosan beteg, fogyatékos hozzátartozójukat nap, mint nap ápolják. Az intézkedéseknek köszönhetően minden arra jogosult család több támogatást kap. A GYOD összege januártól bruttó 100 ezer forint, de lépcsőzetes emeléssel 2022-re illeszkedik majd az akkori minimálbérhez – mondta Horváth István Fideszes országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában