Géza-napok

2019.02.22. 19:10

Beiktatták a királyi párt, elhangzott a trónbeszéd

Régi hagyomány Bátaszéken, hogy február végén, Géza napjához közel, a II. Géza Gimnázium diákjai iskolájuk névadójára emlékeznek és ebből az alkalomból rendezvények sora kezdődik.

Mauthner Ilona

Fotó: Gottvald Károly

Sümegi József, az intézmény igazgatója, a Géza-napok elindítója, kérdésünkre elmondta, a múlt hét a királyválasztási kampány jegyében telt. A 11. évfolyamos diákok közül – mindig őket illeti meg a cím – több jelölt is volt, aki a királyi pár – Gézára és Eurfozina – szerepére pályázott. A diáktársak szavazataikkal döntötték el, hogy végül is ki legyen a király és a királyné. Az uralkodói pár szerepét az idén Floderer Károly és Renkecz Roxána játszhatja el. A király és hitvese korhű ruháját a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik jelmeztervezője készítette, és immár évek óta ezt viselik a szerepet alakító diákok.

Péntek délelőtt diáknappal kezdődött a rendezvények sora, a játékos vetélkedőt a király és a királyné beiktatása követte, majd a királyné megjutalmazta azokat a diákokat, akik az év során a különböző versenyeken jól szerepeltek. A legnagyobb várakozás a király trónbeszédét övezte. Ezt minden évben maga a diákkirály állítja össze, és általában humoros hangnemben bírálja, jellemzi diáktársait, és a pedagógusokat sem kíméli.

A rendezvénysorozat március 1-én folytatódik a Géza-gálával, amikor a helyi művelődési házban versekkel, zenés művekkel lépnek fel a diákok. A látványos királyi felvonulás pedig a szüreti fesztivál nyitó programjához kapcsolódik majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában