Páratlan bravúrt hajtottak végre a versenyen

2024.05.25. 15:30

A Földvárikumok mesterhármast értek el

Harmadik alkalommal is győzött a csapat a Hungarikumok versenyén. A gimnázium remekül felkészített diákjai kiválóan oldották meg a feladatokat. Kellemes meglepetést okoztak az ajándékokkal. A kiemelkedő sikerhez az összefogás is hozzájárult.

Szeri Árpád

Mesterhármast ért el a Földvárikumok triója a Kárpát medencei Hungarikumok versenyén. Azaz, a dunaföldvári Magyar László Gimnázium három tanulója, páratlan bravúrt végrehajtva, a legutóbbi megmérettetésen is első helyen végzett, akárcsak a korábbi kettőn.

Hungarikumok, vetélkedő, dunaföldvári gimnazisták
Fafkáné Simon Ildikó, Ihász Bernadett, Czompó Hanna és Kőszegi-Kövér Anna Lakitelken, a Népfőiskola előtt 
Fotó: Beküldött fotó

A Lakitelki Népfőiskola Alapítvány szervezésében zajló, hagyományos seregszemlén ez alkalommal, azaz május 22-én és 23-án tizenhárom csapat mérkőzött meg egymással. A dunaföldvári középiskola színeiben a 10. A. osztályos Czompó Hanna, Ihász Bernadett és Kőszegi-Kövér Anna bizonyította tudását. Alapos felkészítésüket a hagyományokhoz híven ismét Fafkáné Simon Ildikó,  a Dunaföldvári Értéktár Bizottság elnöke vállalta.

Mindenkinek jutott „hideg nyalat”

– Az első napon az előzetesen megadott feladatnak megfelelően a Hungarikum prezentációnkat, valamint a településünket bemutató újság címlapunkat tekintette meg és értékelte a zsűri – mondta el lapunknak. – Erre a fordulóra Széchenyi István szellemi hagyatékának ismertetésével, illetve városunk bemutatásával készültünk. A legnagyobb magyar esetében a hangsúlyt munkásságára helyeztük, szó esett a Hitel, a Világ és a Stádium című műveiről, az országot gyarapító tevékenységéről, a gőzhajózásról, a folyó szabályozásról, a Magyar Tudományos Akadémia megalapításáról, a nagycenki kastély modernizálásáról, a lóverseny meghonosításáról, a Lánchíd építtetéséről. Prezentációnkat a korabeli, hiteles szövegrészeken alapuló szituációs jelenetekkel tettük mozgalmassá. Ezeket a jeleneteket, párbeszédeket diákjaink korhű ruhadarabokat öltve elevenítették meg. Utóéletének máig erőteljes mivoltát ugyancsak érzékeltettük: egy diák jegyet vált a Széchenyi fürdőbe, ahol a belépő díjat a Széchenyi arcképét ábrázoló Szép kártyával, avagy az ugyancsak Széchenyi portrés ötezer forintossal is kifizetheti. S miután a fürdőben Széchenyi nagy kedvence, a  „hideg nyalat”, azaz fagylalt is kapható, ezért mindenkit megkínáltunk ezzel a finomsággal.

„Bécsi szappany kell a decsi leánynak”

A második napra a csapatok egy olyan nemzeti értékkel érkeztek, ami még nem Hungarikum, de jelentőségéből adódóan az lehetne. A dunaföldvári fiatalok a Sárköz népművészetéről adtak elő látványos összeállítást. A viselet, szövés, hímzés, gyöngyfűzés, fazekasság, a megannyi lakodalmi szokás ének és tánc kíséretében tárult a jelenlévők elé. Zárásként felcsendült egy karikázó dallam: „Sárga szöme van a kukoricának / Bécsi szappany kell a decsi leánynak...” Ez a népdal ismét alkalmat adott egy kis ajándékozásra, a Földvárikumok csapata kisméretű hotel szappanokkal lepte meg a közönséget. Az egyedi csomagolást sárközi minta és Bécsi szappan felirat díszítette. Mindezt tetézte az az ugyancsak felkínált kerek kalács, amit Czompó Hanna nagymamája készített, az unoka közreműködésével.

A dunaföldvári gimnazisták a két prezentációra maximális pontszámot kaptak. Hasonlóképpen hibátlanul teljesítettek az első nap újabb állomásán, a tesztfeladaton. A második napon remekeltek a Hungarikum totóban és a legeredményesebben szerepeltek a címlap feladaton is.  Így a végeredmény, a legszebben csillogó érem elnyerése nem is lehetett kétséges.

Akik ugyancsak a siker kovácsai voltak

Fafkáné Simon Ildikó hangsúlyozta, hogy ebben a kimagasló teljesítményben – a diákok magabiztos tudása mellett – ott volt a dunaföldváriak összefogása, ami egyébként túl is mutatott a városon. A dunaföldvári Foltvarrók csapata a jelmezekben, Horváth Szabó Kata a nyomdai munkában, Martinkovics Márk a PPT elkészítésében, Appelshoffer János a Széchenyi prezentáció viseleteiben nyújtott segítséget. Széles Dániel, Fafka Júlia, Suhajda Katalin, Papp Attila gimnáziumi igazgató, a Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár, továbbá valamennyi érintett családtag és barát értékes közreműködéssel járult hozzá a közös sikerhez.

A Szekszárdi Német Színház a korhű sétabotot, a Wosinsky Mór Múzeum az archív anyagokat, a Decsi Tájház a képi anyagokat bocsátotta rendelkezésre. Kivette részét a támogatásból a Magyar László Gimnázium alapítványa, a tanárokat pedig a gyakorláshoz szükséges, nem kevés idő biztosítása miatt illeti köszönet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában