nevelés

2019.02.21. 07:00

Egyre több mini bölcsőde nyílik a megyében

Mini bölcsődéből nem egy nyílt a megyében az utóbbi időszakban. Szekszárdon a Kadarka utcait múlt csütörtökön adták át, Harcon, Medián a múlt év végén.

Budavári Kata

Fotó: Fotó: Mártonfai Dénes

A Kadarka utcai mini bölcsődét múlt csütörtökön adták át Szekszárdon, és a városi intézményben is tervez fejlesztést az önkormányzat. Szerencsére kellett a férőhely bővítés, hiszen egyre több fiatal pár vállal gyermeket Szekszárdon, és hasonló a helyzet néhány megyeszékhely környéki kistelepülésen is.

Harcon tavaly december 3-án népesült be az új mini bölcsőde. Szakálosné Marosi Ildikó intézményvezető elmondta, teljes létszámmal működnek, hét picit fogadhattak, akikkel egy kisgyermek nevelő és egy dajka foglalkozik. – Ideálisnak tűnik ez a hét fő, bár most éppen valamivel több helyre is lenne igény. Előny az is, hogy amint két és fél-három évesek lesznek a gyerekek, jöhetnek a szomszédos óvodába – tájékoztat a vezető.

Lényegében ugyanez a helyzet Medinán, ahol szintén tavaly év végén nyitott meg az új bölcsőde. Az önkormányzat száztizennégymillió forintból korszerűsítette az óvoda épületét, amelyben elkülönül a bölcsőde, ahol hét kisgyermeknek biztosítanak helyet. Az egyébként százéves ház egyszerre idézi a múltat vörös cseréptetejével, zöldre mázolt ablakaival, ugyanakkor belül nagyon modern.

Vén Attila polgármester szerint náluk is tartani lehet hosszú távon ezt a létszámot, és úgy tűnik, az óvodában is ugyanilyen jó a helyzet. Baj inkább azzal van, hogy a gyerekeket gyakran nem helyben iskolázzák be, hanem elviszik egy nagyobb településre. Ez nemcsak náluk gond, sokkal inkább általános probléma a faluvezető szerint. Úgy gondolja, azzal, hogy a szülő távolra viszi nevelési, oktatási intézménybe a csemetéjét, minden nap értékes időt vesz el a gyerektől.

Egy csoporttal bővítettek Bonyhádon

A bonyhádi városi bölcsődét 2017-ben bővítették. Mint azt Filóné Ferencz Ibolya polgármestertől megtudtuk, ehhez TOP támogatást kapott a város. A bővítés előtt huszonnégy férőhellyel működött a bölcsőde, a plusz egy csoport azt jelenti, hogy 2017 őszétől harminchat kisgyermeket fogadhatnak. Ez a létszám kielégíti az igényeket. Ezt már Horváth Klára, a Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda vezetője mondta, akitől azt is megtudtuk, több tényezős, hogy egy településnek mekkora bölcsődére van szüksége. Ezekben a nevelési intézményekben meghatározott számban más településekről is fogadhatnak piciket, de természetesen számolni kell a népesség alakulásával is.

Tamási várja a pályázati lehetőséget

Tamásiban az Aranyerdő óvoda részeként működik a bölcsőde huszonhét fővel. Porga Ferenc polgármester tájékoztatása szerint ez a maximális kihasználtság. A városvezető szerint nagyon nagy igény lenne a bővítésre. Korábban pályáztak TOP forrásra, de nem jártak sikerrel, hatalmas volt a túligénylés. Porga Ferenc hangsúlyozta, nem tesznek le erről a tervükről, a csoportszoba építéshez helyük is lenne, már csak a megfelelő lehetőségre várnak. A keresletet fokozza, hogy Tamási környékéről sokan járnak a városba dolgozni, ők is itt tudnák elhelyezni csemetéjüket. Tamásiban tehát bíznak abban, hogy a kormány bölcsőde fejlesztési programja számukra is megoldást jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában