házikedvencek

2019.02.15. 11:30

Felelősségteljes döntés egy háziállat vásárlása

Szeretni a kutyákat és tartani egyet két különböző dolog. Sokan összekeverik a kettőt, és hiába nincsenek meg a megfelelő életfeltételeik hozzá, akkor is bevállalnak egyet.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Szomorú tény, hogy a megye menhelyei tele vannak, nemcsak kóbor kutyákkal, nem kívánt szaporulattal, de azokkal az ebekkel is, amelyektől megszabadultak a tulajdonosok, mert rosszul mérték fel, bírni fogják-e a házi kedvenccel járó munkát és felelősséget. Szerencsére azért vannak jó példák is.

Mayer Péterné családi házban lakik Várdombon, két kutyája is van. Mint mondta, mióta özvegy lett, még inkább ragaszkodik a négylábúakhoz, hiszen a biztonságot is jelentik a számára. Nagytestű állatai nem csak a postást ugatják meg, de egyből jelzik azt is, ha valaki megáll a kapuban. A két eb mozgását semmi nem korlátozza, nagy kert, udvar áll a rendelkezésükre. Szereti a kutyáit, gondoskodik róluk, mint mondta, néha még a gondjait is velük beszéli meg.

Pintér Hajnalka viszont egy öleb gazdája. A kistestű jószág immár nyolc éve került a családhoz, amikor még Hajnalka kamasz volt. A szüleitől kapta ajándékba „nevelési célzattal”, szerintük ugyanis nem volt elég felelősségteljes. A kutyus „beosztotta” a napját, korán reggel, késő este sétálni mentek és napközben is, amikor csak volt rá ideje. Ma már önálló lakásban él Hajnalka, és az eb jelenleg az egyetlen társa.

Több kérdést is fel kell tennünk magunknak mielőtt magunkhoz veszünk egy kutyát, mondta dr. Jakab Ferenc szekszárdi állatorvos. Például, anyagilag megengedhetjük-e magunknak, van-e elég időnk rá, akivel együtt élsz, ugyanúgy vágyik-e rá, tisztaságmániás vagy-e, van-e gyerek, kisgyerek a családban, tudod-e majd nevelni, foglalkozni vele?

A kutya sok időt igényel, az etetése, sétáltatása, ápolása, állatorvoshoz cipelése, mentális lefárasztása időigényes feladat. A kutya, még ha vételára nincs is, mert ajándék volt, sok pénzbe kerül az évek alatt. Etetés minőségi étellel, ápolás, játékok, kiegészítők, felszerelés, állatorvos, mikrochip, betegségek – ezekre mind számítani kell, mondta az állatorvos.

Tekintettel kell lennünk a bennünket körülvevőkre is, legyen az a családunk, a környezetünk, a szomszédaink. Ugatós, ingerlékeny, stresszes eb nem való panellakásba, mert abból csak harag lesz a szomszédokkal. Nem a kutya mérete számít, hiszen a nagyobb testű is lehet nyugodt, szeret lustálkodni, míg az ölebek között is van nagyon mozgékony, nyugtalan természetű. És még azzal is kell számolni, hogy a kutya kosszal jár. Ha mindent meg is teszünk, akkor is hullik a szőre, nem hord cipőt, amit az ajtó előtt hagyhat, szétfröcsköli a vizet ivás közben, folyik a nyála, és imád csontokat és játékokat apró darabokra rágni.

Mindezt mérlegelni kell, mielőtt döntünk.

Tizenöt év

Egy kutya sok esetben megéri akár a tizenöt évet is. Gondoljuk végig előre, lesz-e helye később is az életünkben. Hány éves vagy most, hol tartasz az életedben, és hol fogsz tartani 15 év múlva? Lesznek gyerekeid? Szeretnél külföldre menni tanulni? Várható-e nagy lépés az életedben, új lakóhely, új beosztású munkahely? Persze mindig történhetnek előre nem várt fordulatok az ember életében, de ha nagyjából sem vagyunk biztosak abban, hogy 15 éven keresztül képesek leszünk vállalni a terheket és a felelősséget, akkor inkább ne tartsunk kutyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában