településrendezési terv

2019.02.18. 11:30

Hosszú és költségigényes a tervkészítési folyamat

A jogszabályi változások következtében szükség lesz a településrendezési tervek felülvizsgálatára, átdolgozására. Az ezzel foglalkozó mérnökök felhívják a figyelmet arra, hogy ez hosszú időt igénylő, költséges munka.

Wessely Gábor

Általában tízévente célszerű frissíteni, módosítani a településrendezési terveket. Ha nagyok a változások – mint most Szekszárdon, ahol mezőgazdasági területeket kell iparivá alakítani a Keselyűsi út mentén –, akkor gyakrabban kell hozzányúlni a dokumentációhoz. De törvényi változás is kikényszerítheti ezt. Nemrég, az új jogszabályi környezetnek megfelelő, új országos területrendezési terv készült, amely március 15-én lép hatályba. Ennek alapján állítják majd össze a megyeit, s ahhoz illeszkedve a helyieket az egyes településeken. Március közepétől már csak az új rendelkezéseknek megfelelő tervek készülhetnek.

Minderről az ezzel foglalkozó szekszárdi szakcég, a Meridián Kft. két mérnöke, Deák Varga Dénes és Hajba Csaba adott tájékoztatást. Elmondták, hogy 2019. december 31-ig elvileg minden településnek el kell készíttetni az új vagy átdolgozott tervet. Ám ez nehezen lesz betartható, mert a folyamat hosszú, legalább egy év az átfutási idő.

A településrendezési terv szöveges és térképi részből áll. Minden számítógépen készül, de a teljes, átfogó digitalizálás még nem megoldott. Viszont kormányzati cél egy országos digitális, tervi adatbázis létrehozása, belátható időn belül. E munka lényege, hogy minden ingatlanról legyen információ: milyen rendeltetésű – lakó, ipari, mezőgazdasági, honvédségi stb. – és mit szabad építeni rá.

A munkavégzők alapadatokat kapnak a földhivataltól és más hatóságoktól a szántóföldekről, az erdőkről, a közművekről, a közlekedési hálózatról, a régészeti területekről, a környezetvédelmi szempontokról, aztán egyeztetnek az önkormányzattal a jövőbeni elképzelésekről. (Az önkormányzatnak is kell egyeztetni a civil szervezetekkel és a lakossággal.) Fontos összeszedni az ötleteket, mert ha nincs például fejlesztésre kijelölt terület, és ipari parkot akarnak, akkor ismételt tervmódosítás szükséges, ami megint hosszú időt igényel és költséges.

Az elkészült tervet egyeztetni kell az államigazgatási szervekkel és a szomszédos önkormányzatokkal. Emiatt is alaposan megnő az átfutási idő.

Digitalizálás

Előírás szerinti településrendezési terveket a hatvanas évek közepe óta készítenek Magyarországon. Először a városokról állították össze a dokumentációt, mely tussal rajzolt térképekből és mechanikus írógépen írt szöveges részekből állt. Ma Tolna megye településeinek mintegy kilencven százaléka rendelkezik rendezési tervvel. Az idén el kell készíteni ott is, ahol még nincs. Az elavultak felülvizsgálata és digitalizálása is szükséges. A helyi költségvetés elfogadása előtt érdemes erre gondolni, mert egy kisfalu számára néhány millió forint is nagy tétel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában