polgárőrség

2019.02.09. 16:00

Másokért áldozzák fel szabadidejüket

Teszik a dolgukat, hol a rendőrökkel, hol a tűzoltókkal együtt, hol önállóan a megye polgárőr-egyesületeinek tagjai. Tevékenységük ma már olyan természetes, hogy gyakran el is felejtjük megköszönni, hogy mindenféle ellenszolgáltatás nélkül áldozzák fel szabadidejüket mások biztonsága érdekében.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Jelenleg hetvenöt polgárőr-egyesület működik megyénkben, és ezeknek több mint ezerhatszáz tagja van. Akadnak, akik annyit tudnak róluk, hogy az utakat róják, vagy éppen rendezvények biztosításánál segítenek. Pedig ennél jóval többről van szó, ha kell, mentésben, ifjúságvédelemben, tűzoltásban vesznek részt, vagy éppen határt őriznek, betörőket fülelnek le.

Hodoba Sándor több mint két éve csatlakozott a bátaszéki polgárőr egyesülethez. Mint mondta, korábban rendőr volt, és megszokta, hogy figyeli a környezetét. Ha gond volt, beavatkozott, hiányzott neki ez az „életérzés”, így kérte felvételét a polgárőrökhöz. Hamar beilleszkedett és azóta is szívesen és gyakran vesz részt az esti szolgálatokban. Este 7 és 10 óra között elindulnak gépkocsijukkal, ketten, hárman, attól függően, mikor, hogyan érnek rá, és körbejárják a környéket, Kövesdet, Lajvért valamint a szőlőhegyeket is érintve. Több órás útvonal ez, közben figyelik a határt, látnak-e valami szokatlant. Többször előfordult már, hogy sikerült megakadályozni lopást, betörést vagy tüzet. Amennyiben gyanús helyzetbe „futnak”, akkor azonnal értesítik a rendőröket is. Jó érzés, hogy az emberek hálásak, pozitív a visszajelzés a munkájuk miatt a településen, mondta Hodoba Sándor, aki hozzátette, szerencsére utánpótlásból nincs hiány. Jelenleg is fiatal, kezdő polgárőrjelölteket tanítanak be. A helyi borászok közül többen is támogatják a polgárőrök tevékenységét, ezzel is jelzik, mennyire örülnek a rendszeres járőrözésnek, ami biztonságot ad a környéknek.

Tartják a kapcsolatot mind a hetvenöt polgárőr-egyesület koordinátorával, vezetőjével, mondta a dunaföldvári Széles János, a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke. A szövetség megalakulása óta eltelt huszonhét évben a polgárőrség és a rendőrség összeforrt, köszönettel tartoznak minden körzeti megbízottnak a szervezetekhez való hozzáállásáért. Ugyanakkor Tolna az országban a három legbiztonságosabb megye egyike bűn­ügyi szempontból, ami nagyon jó. A polgárőröknek viszont kevés sikerélmény jut, tette hozzá az elnök mosolyogva. Sokat is tesznek azért, hogy ez így is maradjon. Utoljára idén télen volt egy nagyobb, közös akciójuk a rendőrséggel, amikor Szekszárd határát járták végig tíz – a kormánytól kapott – terepjáróval. A szőlőhegyeket, a szurdikokat, a külterületi ingatlanokat nézték át. Amikor nagyobb volt a hó, akkor a katasztrófavédők is besegítettek. Arra ügyeltek, nehogy elakadjon, kihűljön valaki, a pincétől a hazafelé vezető úton, a szurdikokban.

Drón és rendszámleolvasó is van

Ma már a járőrözés nemcsak azt jelenti, hogy az adott környéket bejárják a polgárőrök, olyan modern eszközök is a rendelkezésükre állnak, melyek jelentősen megkönnyítik a munkájukat.

Rendszeresen használják a Mátrix-Police rendszámfelismerő rendszert, ezzel is segítve a rendőrség munkáját. Tavaly több mint hatezer járművet ellenőriztek, ebből három körözés alatt állt. A rendszámfelismerőből két darab telepített és egy mobil rendszerű is van. Ez utóbbit akár kézben tartva, forgalmasabb utak mellett is lehet használni, csak a gépkocsik felé kell fordítani, és máris jelzi, ha lopott vagy körözés alatt álló járművet „lát”.

A megyei szövetség vásárolt egy drónt is, mely optimális helyen felállítva tizennégy kilométeres körzetet tud áttekinteni és fényképeket készíteni a látottakról. Nagyon jól lehet használni erdő felett, falopást ellenőrizve, vagy külterületen, a hétvégi házak felett vizsgálva, melyik kéményből jön füst, amit vélhetően nem a tulajdonos rakott így tél idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában