elismerés

2019.03.02. 11:30

A röplabdát és az úszást szeretteti meg diákjaival

A 2017/2018-as tanévi diákolimpia legeredményesebb Tolna megyei testnevelőjének járó díjat vette át a Magyar Diáksport Szövetségtől Gulyás Péter.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

– Számomra azért értékes ez a díj, mert a Tolna Megyei Diáksport Tanács elnöksége és tagjai – akik mind gyakorló testnevelők – szavazták meg és terjesztettek föl az MDSZ felé, tehát a szakma elismerése a kitüntetés. Úgy gondolom, 30 eredményes évet töltöttem el a diáksportban, ami a tavalyi évben csúcsosodott ki – jelentette ki Gulyás Péter.

A pedagógus miskolci születésű, a borsodi megyeszékhelyen is érettségizett, majd 1987-ben a Testnevelési Főiskolán diplomázott. 1989-ben kezdte pályáját a Széchenyi István Általános Iskolában.

– Szerencsés helyzetben voltam, mert akkor adták át a tan­uszodát – mondta a testnevelő. – Az új tanévet 1990-ben kezdtem, a városi, illetve vidéki iskolák úszásoktatásának kialakítása, óratervek összeállítása volt a fő feladatom. Majd öt év elteltével az úszásoktatás mellett már testnevelés órákat is tartottam. Úszóosztályokat hoztunk létre, melyeknek nagy sikere volt, a különböző országos versenyeken kiváló eredményeket értünk el. A Perczel DSE-ben elindított úszócsoportban elvégzett kitartó munka hamar meghozta gyümölcsét: 1995-ben 50 méteres hátúszásban diákolimpia-bajnok lett tanítványom, Csenkei Csaba. A következő években további nyolc tanulóm állhatott a dobogó valamelyik fokára, és a korosztályos országos bajnokságokon nyolcszor állt a győzelmi emelvény lépcsőin bonyhádi úszó.

Az MDSZ 2004-ben több sportágban – így az úszásban is – külön választotta az élsportot a tömegsporttól. Azóta amatőr – nem igazolt sportolók – diákolimpiákon úszásban 61 dobogós helyezést értek el tanítványai. Idén úszói közül hat tanulója tíz számban került be a győri országos döntőbe, amelyet márciusban rendeznek.

Általános iskolai tanárként az az ars poeticája, hogy iskolai diák-sportegyesületben a tömegsport igényeket kell kiszolgálni – még senkit nem küldött el edzésről, mert nem elég tehetséges. Több csoportban mintegy 150 gyerek úszik náluk, rendszeresen tartanak úszótanfolyamokat, ahol keresik a tehetségeket. – A tehetségeket mindig kiemelem a tömegből, és tudásommal, tapasztalatommal megpróbálok hozzájárulni, hogy a kisdiákok képességét megfelelően kiaknázzam – tette hozzá a pedagógus. – Mivel hosszú évek óta ott vagyok a legrangosabb iskolai sporteseménnyé váló versenyrendszerben, az elmúlt esztendők tapasztalata csúcsosodott ki a tavalyi évben. Az országos döntőben első és második helyen végző két úszó mellett a röplabdás lányok is kiemelkedően szerepeltek. A szövetségi korosztályos ob-n harmadikak lettünk a 45 csapat közül, a diákolimpia III. korcsoportjában negyedik helyen végeztünk kiemelt kategóriában, két nyíregyházi és egy békéscsabai iskola előzött meg minket.

A csapatról a pedagógus elmondta, a gyerekek emelt szintű testnevelés osztályba jártak és elsőtől tanította őket. A tehetségüket felismerve második óta tudatosan a nagy eredményre készültek. A sikerhez kellett a diákok mögött álló megfelelő, gondoskodó szülői háttér. Külön edzéseket tartottak az iskolai szünetekben, sok hétvégi versenyen indultak, mert tudta, ha az ország elitjébe szeretnének kerülni, akkor rengeteget kell dolgozni.

– Jelenleg is van elsős emelt tesis osztályom. Nem tudok elvonatkoztatni, így szakértő szemmel figyelem a gyerekeket, már az idén elkezdték az ismerkedést a labdával – emelte ki Gulyás Péter. – Jómagamról elmondhatom, hogy szakmailag előrébb tartok, mint öt-hat évvel ezelőtt. Rendszeresen részt veszek edzőtovábbképzéseken, sokkal több tudás, mozgásanyag, új metodika van a fejemben. Ezeknek a birtokában négy év múlva közösen hasonló eredményeket szeretnénk elérni. A munkámba nem fektethetek kevesebb energiát, nem tehetem meg a mostani sportolóimmal, hogy nem a húsz évvel ezelőtti énemet mutatom. Nekik is meg kell adni a lehetőséget a legjobb eredmény elérésére.

Sportra született az egész család

Igazi sportos család a Gulyás família. A feleség szintén testnevelő tanár, a két gyerek pedig követte a családi hagyományokat. A jelenleg gyógyszerészként dolgozó lány diák­olimpiai negyedik helyezett volt mellúszásban, amatőr kategóriában többször végzett az első helyen. A fiú – aki jelenleg egyetemi tanulmányait végzi – három évig úszott, majd váltott, profi kosárlabdában és amatőr röplabdában ért el országos sikereket. Emellett zenéltek, nyelvet tanultak, a leterheltség ellenére összeegyeztették a sporttal a tanulást. Mai életükből sem hiányzik a testmozgás, már nem olyan intenzitással, de rendszeresen tréningeznek. Gulyás Péternek kevés szabadideje van, hiszen folyamatosan edzésekre és versenyekre jár tanítványaival. Ami marad azt próbálja hasznosan eltölteni. Hetente két-három alkalommal úszik, illetve kutyájával és kerékpárral szívesen járja az erdőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában