megemlékezések

2019.03.15. 20:00

A szívünket is ünneplőbe öltöztetjük a szabadság napján

 A forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójára emlékeztek gyerekek és felnőttek a megyei ünnepségen.

Munkatársainktól

Fotó: Molnár Gyula

A Petőfi méhesnél került sor az 1848-as forradalom 171. évfordulójára emlékező megyei ünnepségre, amelynek végén megkoszorúzták az ott lévő emléktáblát. Az alakalomhoz méltó műsort mutattak be a Kölesdi Béri Balogh Ádám Általános Iskola negyedik osztályos kisdiákjai, a furulya szakkör és a Zönge Népdalkör.

A műsort követően Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős miniszter ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy március 15-én nem csak kokárdát tűzünk, hanem ünneplőbe öltöztetjük a szívünket is. Emlékeztetett a megye gazdag '48-as hagyományaira. Petőfi Sándor Sárszentlőrincen járt iskolába 1831 és 1833 között, és több versét Borjádon írta. Ismert a négy ökrös szekért története is. A történelmi visszatekintés után arról szólt, hogy bár a szabadságharc elbukott, 1848 hőseinek küzdelme nem volt hiábavaló, mert a történelmi nap mindörökre a szabadság és a függetlenség iránti vágy jelképe lett. E gondolathoz kapcsolta azt a célt, hogy a Paksi Atomerőmű bővítésével megteremthető Magyarország energiafüggetlensége is. Szólt a magyar falu programról is amely lehetőséget teremt arra, hogy a kistelepülések is megtarthassák a fiatalokat és visszacsábítsák az elszármazottakat.

Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke lírai hangvételű beszédében a költőt idézte: Élni fogsz hazám, mert élned kell... dicsőség/És boldogság lészen a te életed.../Véget ér már a hétköznapi vesződség,/Várd örömmel a szép, derült ünnepet...

Paks

Ketten kapták meg a Tisztes Polgár címet, amelyet Szabó Péter polgármester adott át a délutáni városi ünnepségen. Molnár Imréné Ancika kapta az egyiket, akit az egész város karitatív tevékenysége révén ismer. Kicsiben kezdte, de ma már a Segítők Házában a ruhaneműkön, háztartási eszközön, bútorokon túl, két állandó munkatársával kedden és csütörtökön délelőtt várják az adakozni kívánókat és a rászorulókat. Siklósi Mátyás, az utolsó paksi kádármester életpályája, szakmai elhivatottsága elismeréséül részesült a címben. Nemcsak a hordóval, a belevalóval is nagy szakértelemmel foglalkozik boraival számos borversenyen ért el sikereket.

Bonyhád

Több évtizedes szakoktatói tevékenysége, a népi kultúra és mesterség iránti elhivatottsága, példaértékű alkotótevékenysége, a székely hagyományok megőrzése, továbbá Bonyhád kulturális értékeinek gyarapítása érdekében végzett munkája elismeréseként Perczel-díjat adományozott a város képviselő-testülete Szemcsuk Istvánnak. A kitüntetést Filóné Ferencz Ibolya polgármester adta át a városi ünnepségen. Köztéri alkotásai, játszótéri játékok, kopjafák, illetve székely kapuk, nem csak a városban, hanem számos más településen is megcsodálhatók. Hamar felismeri az ügyes kezű fiatalokat, örül, ha taníthatja őket.

Dombóvár környéke

A dombóvári kistérségben több településen is március 14-én emlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeire, többek között Dombóváron, Nakon, Lápafőn és Dalmandon. Kaposszekcsőn, az ünnepségen a hagyományok szerint az ötödik osztályos diákok adtak műsort. Lakatos Csaba tanítványai néhány verssel, az alkalomhoz illő zenével és tánccal idézték fel a jeles nap pillanatait. Az idei évben az események helyett az érzések kapták a főszerepet: a szabadság, a hit, és a hazaszeretet.

Tolna

– Magyarország ma – akár 1848-ban – kitart az olyan értékek mellett, amelyek visszaadják a magyar nemzeti múlt becsületét, tisztelik a család és a munka értékét – fogalmazott Appelshoffer Ágnes polgármester a tolnai ünnepségen. A megemlékezés a 48-as emlékműnél kezdődött, ahol az ünnepi beszéd után koszorúzás zajlott, majd a résztvevők a Lovardába vonultak, ahol a helyi gimnázium diákszínjátszói adtak műsort. A délelőtt folyamán a MAG-Házban és annak udvarán különféle gyermekprogramok zajlottak. Délután Mözsön volt ünnepség, az emlékparkban Sterczné Asztalos Zsuzsanna alpolgármester volt a szónok, a műsort a helyi óvodások adták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában