borválogatás

2019.03.04. 15:10

A világ minden táján ízlelhetik a borokat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium februárban mutatta be a legfrissebb borválogatását.

Mauthner Ilona

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

A borszelekcióban 3 kategóriában 30 bort és pezsgőt választott ki a zsűri a magyar külképviseleti szervek rendezvényeihez, fogadásaihoz. A kiválasztott borok képviselik a magyar borkultúrát a külképviseleteken és diplomáciai rendezvényeken. A borokat pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón mutatták be.

A Szekszárdi borvidékről négy bor is érintett, Mészáros Pál, Dúzsi Tamás, Eszterbauer János és Márkvárt Mónika egy-egy borát találták arra érdemesnek, hogy Magyarországot képviseljék.

A szekszárdi borászok közül Eszterbauer Jánost sikerült telefonon elérni, aki elmondta, nagyon örült annak, hogy a 2017-es évjáratú Nagyapám kadarka bekerült a harminc bor közé.

Eszterbauer Jánosnak nem ez az első bora, melyet a Külügyminisztérium kiválasztott, ugyanakkor dicsőségnek érzi, hogy a világ minden tájára eljut majd ez a bor a diplomáciai képviseleteken keresztül. Mint mondta, kapott már fényképet Chiléből és Indonéziából is, a saját borai­ról, amint éppen kóstolnak belőle.

Mészáros Pál borai sem az első alkalommal kerültek bele a Külügyminisztériumi válogatásba, mondta a borász. Idén a 2016-os kadarka borukat kóstolhatják majd meg a diplomáciai rendezvényeken.

A borválogatások során a Külügyminisztérium stratégiai partnere volt a Magyar Turisztikai Ügynökség, szakmailag pedig nagymértékben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa véleményére hagyatkoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában