pacskergyűjtemény

2019.03.23. 16:30

Aalen antik darabokkal gyarapította a gyűjteményt

Tények igazolják, hogy Tolna megye valóságos pacsker nagyhatalom. Szűkebb pátriánk adja országosan a legváltozatosabb mintázatát ennek a lábbelinek. A bonyhádi Spinnstube, azaz Fonó nyitórendezvényén is volt bőven ebből a sváb viseletből.

Szeri Árpád

Köhlerné Koch Ilona ugyancsak gazdag pacskergyűjteménnyel rendelkezik, melyet már több mint harminc éve gyűjt. A Bonyhádi Német Önkormányzat elnökének komoly tervei vannak ezzel a jellegzetes viselettel.

– Gyűjtjük az összes ismert, és még ismeretlen mintát, technikát és valamennyit számítógépre visszük – mondta Köhlerné Koch Ilona. – Jelenleg közel háromszáz mintával rendelkezünk, de a munkának még nincs vége. Ugyanis a közeljövőben szándékunkban áll megjelentetni egy olyan kiadványt, mely minden általunk összegyűjtött információt tartalmaz ebben a témában. Ezt a kiadványt pedagógusok, szakkörvezetők, gyermekek is haszonnal forgathatják, mivel lesz egy melléklete, amit kézműves foglalkozáson kitűnően lehet alkalmazni. A színpompás mintázatok ugyanis mandala, avagy könyvjelző készítésekor is használhatók, színezők, kivágók, sőt logikai játékok is létrehozhatók az alkalmazásával. Ennek az összeállításán is dolgoznak már pedagógusok. Mások mellett ezzel a módszerrel is igyekszünk a fiatal korosztályt megismertetni a hagyományokkal.

Németországi filmesek is felfigyeltek a magyarországi pacsker különlegességére. A hazai németekről készülő dokumentumfilmben is helyet kap ez az értékes munka.

– Tavaly Aalen városából kaptunk ajándékba két pár pacskert – fűzte tovább a német szálat Köhlerné Koch Ilona. – Egy odatelepített idős asszony 1940-ben készítette még idehaza. A Németországban élő Kiss József is tagja az értékmentőknek. Gyönki magángyűjteményének hatvanöt mintáját vittük számítógépre és tizennyolc pár pacskert sikerült hazahoznia Németországba kitelepített személyektől.

Ezzel együtt a bonyhádi Spinn­stube nem kizárólag pacskerre szakosodott. A Fonó otthona minden kézimunkának, a stoppolástól kezdve a horgoláson át a gobelinkészítésig. A gyönki Trautmann Konrádné népi iparművész a sváb hímzéseket mutatja be a tagságnak. Júniusban a Völgységi Könyvfesztiválon a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas Lohn Zsuzsanna Éva tart előadást Mesék a fonóban címmel. A csapatnak a Sommerfesten is lesz egy sátra, ahol a közönség megtekintheti az addig elkészült darabokat. S még valami: a Spinnstube szeretettel vár minden érdeklődőt foglalkozásaira.

Éltetni a hagyományt

A tavalyi pacskerfoglalkozások egyik meghívott vendége Vitéz Zsolt, a Dienes Valéria Általános Iskola nyugalmazott igazgatója volt. Elkötelezett pacskergyűjtőként beavatta hallgatóságát a jellegzetes német ruhadarab történetébe. – Átfogó képet kaphattunk a sváb lábbeli sokféleségéről – mesélt az első előadásról Köhlerné Koch Ilona, majd hozzátette: – A pacskerkötés különleges kötésforma, amit tanulni kell. A tudást pedig át kell adni a fiatalabb generációknak, hogy a hagyomány tovább élhessen a modern hétköznapokban is. Erre alkalmas a bonyhádi központú Spinnstube, melynek nem csak bonyhádi tagjai vannak. A harminckét tag nyolc idős német asszonytól tanulhatja el a pacskerre vonatkozó minden tudományt a kötéstől a talpalásig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában