fórum

2019.03.01. 17:00

Átfogó képet kaptak a város gazdaságáról a vállalkozók

A 2018-as kiemelkedően jó esztendő volt. Ez derült ki abból a beszámolóból, amelyet a szekszárdi vállalkozók hallottak Ács Rezső polgármestertől a csütörtök esti fórumon.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

A tizenkettedik vállalkozói fórumot rendezte meg a szekszárdi önkormányzat, hogy a cégvezetők képet kapjanak a város gazdasági életének tendenciáiról. A hagyományosan jó hangulatú esten a vendégek nem csupán előadást hallhattak, de módjuk nyílt arra is, hogy egymással és a város vezetőivel fehér asztal mellett kötetlenül beszélgessenek. A rendezvény minden alkalommal kulturális csemegével is szolgál, a csütörtöki program fellépője a Vintage Dolls jazz formáció volt. A fiatal zenészek és énekesek az 1930-as, 1940-es évek Amerikájába repítették a közönséget.

Köszöntőt Szepesi Balázs helyettes államtitkár mondott, aki vállalta, hogy képbe hozza a vállalkozókat azzal kapcsolatban, hogy milyen állapotban is van a magyar gazdaság. Kiderült, hihetetlen gyors mértékű a növekedés. A helyettes államtitkár beszámolójában kitért arra, hogy a magyar vállalkozók általában bizakodók, és az eddiginél is jobb évben bíznak. – Ha megnézzük a statisztikákat, a kis- és középvállalkozások növekedési üteme nem marad el a nyugatiakétól, a termelékenységük húsz százalékkal nőtt. Ez négy százalékkal több, mint a multiké – mondta Szepesi Balázs. Hozzátette: ez elsősorban maguknak a vállalkozóknak köszönhető. Persze, mint fogalmazott, a kormány szintén sokat tett a fejlődésért. Egyrészt az adók, ezen belül is például a társasági adó csökkentésével. De a jó időszak ugyancsak köszönhető a gazdaság fehéredésének. Míg tíz éve sokan azt gondolták, hogy nem lehet úgy sikeres üzletet vinni, hogy annak ne lenne egy szürke része, mára ez a gondolkodásmód megváltozott. Így viszont nem vakrepülés gazdaságpolitikát csinálni. Szepesi Balázs tájékoztatása szerint a kis- és középvállalkozások fejlesztési stratégiája várhatóan májusra készül el.

A helyettes szakember beszélt Szekszárd egyedülálló helyzetéről, azokról a cégekről, amelyeknek vezetői helyben hozzák meg döntéseiket. Szólt arról is, hogy a magyar gazdaság komoly korszakváltás előtt áll. Egyrészt a béremeléseket ki kell termelni, de nagy feladat a digitalizáció. Emellett a magyar kapitalizmus alapító generációja nyugdíjba készül, így a generációváltás szintén küszöbön áll.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere egyaránt beszélt a megyeszékhely elmúlt évi gazdálkodásáról, a frissen elfogadott idei költségvetésről, valamint a megvalósult, a folyamatban lévő és tervezett fejlesztésekről. A tájékoztatóra azért is szükség van a városvezető szerint, hogy a vállalkozók lássák, hogy az általuk befizetett adóforintokat mire fordítja Szekszárd.

A polgármester szerint a tavalyi kiemelkedően jó év volt, a város 5,2 százalékos gazdasági növekedést produkált. Ez az országos átlag fölötti, dinamikus fejlődést jelez. Ács Rezső beszélt arról, hogy a legégetőbb probléma a munkaerőhiány. Ezen a város úgy tud enyhíteni, hogy a családok számára minden kényelmi szolgáltatást megad. Ezen túl fontos további vállalkozásokat is a városba vonzani. A város megtartó ereje függ a fejlesztésektől, e tekintetben pedig nem lehet panasz sem a múlt évre, sem az előttünk álló esztendőre. A város soha nem indult ilyen magas költségvetési főösszeggel. Általában tízmilliárd forinttal kalkulál a költségvetési év indításakor az önkormányzat, most 20,5 milliárddal. Ebből az állami támogatás aránya alacsony, az utóbbi években 1,7-1,9 milliárdos összegre állt be.

Elhangzott az is, és azt támasztották alá a kivetített számadatok, hogy több olyan év is volt, amikor a fejlesztési kiadások meghaladták a bevételt. Most nem ez a jellemző, 2019 kiugró év lesz a fejlesztéseket és a bevételeket tekintve. Fejlesztési kiadásokra tizenhárommilliárd forintot tervez a település, működésre hétmilliárdot. A helyi adóból 2015-ben 2,47 milliárd folyt be, idén több, mint hárommilliárdos bevétel várható, ebből két és félmilliárd az iparűzési adó. Ács Rezső megjegyezte, hogy az utóbbi években nem emelt helyi adót a város. Valamint azt is, hogy ugyan országos viszonylatban nem nagy az adóbevétel, az egy főre jutó arányt tekintve viszonyt az élen állunk.

Kiderült, hogy 2007 és 2020 között összesen 31,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg Szekszárdon. Ezzel a város gyarapszik. Míg 2006-ban 35 milliárd, 2018-ban már 52 milliárdra tehető a szekszárdi önkormányzat vagyona.

Ács Rezső ismertette a már lezajlott, a folyamatban lévő és tervezett beruházásokat. Szólt azokról a fejlesztésekről, amelyek a gazdasági élet szereplőit leginkább érdekelhetik, így a BM forrásból a megvalósult útfelújításokról például a Cseri-, Páskum és Pollack utcákban, a Modern Városok Programban megépített tizenkét kilométernyi betonvápás útról. Kiderült, az elmúlt három évben közel kétszáz parkolóhelyet adott át a város, júliusig további negyvennel lesz több, érdemi változást pedig a Zöld Város Program hoz majd. Bővül az ipari park, TOP forrásból kétmilliárd forint értékben ugyanitt csarnok épül, utak és közvilágítás. Készül egy valódi elkerülő út, és a szakképzés is komoly infrastrukturális fejlesztés előtt áll, ez érinti a SZÜV, az Ady középiskola süllyedő épületét és a volt Gyermekek Házát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában