könyvbemutató

2019.03.11. 18:10

Bukovinai székelyek történeteit idézték fel a gimnáziumban

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Élő, hangos könyv. Rendhagyó osztályfőnöki óra a tolnai gimnázium 11.a osztályában. A Balladát éneklő című könyvet két éven keresztül írta Bágyi Zsuzsanna. Részleteket idéztek belőle a Szegedi Dezsőné által vezetett szervezet, a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének tagjai.

A kötet a népcsoport hányattatott sorsáról szól. A szerző számos megrázó krónikát rögzített benne, interjúkat készítve az érintettekkel. Nyomon követhető a visszaemlékezések alapján a menekülési, áttelepülési útvonal: először a Vajdaságba, Bácskába kerültek, majd onnan tovább, az anyaország déli megyéibe, főként Baranyába, Bács-Kiskunba és Tolnába. (A legerősebb közösség Bonyhádon található, a székely szövetség országos központja is ott van.)

Nem véletlenül választották ezt az osztályt a könyvbemutató színhelyéül. Az osztályfőnök, Weisz Péter egyrészt történelemtanár – aki fontosnak tartja, hogy a tanítványai sokféle információ birtokába jussanak –, másrészt maga is érintett, lévén anyai ágon székely származású.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában