oktatás

2019.03.26. 07:00

Hat robot méhecske is segíti az oktatást

A tankerülettől kölcsönözhetik az iskolák a robot méhecskét, mely most a decsi Bíborvég Általános Iskolában segíti az oktatást. A programozható szerkezet elsősorban logikai feladatok megoldására alkalmas. A legkisebbek is használhatják, játszva tanulhatnak.

Wessely Gábor

A digitális oktatási stratégia korábbi szakaszát az „egy a sokhoz” elv jellemezte, míg ma az „egy az egyhez” elvet követik. Vagyis: amíg pár évvel ezelőtt az volt a cél, hogy minden osztályban legyen egy digitális tábla, ma az a törekvés, hogy minden gyereknél legyen digitális eszköz, életkoruknak megfelelő feladatokat oldjanak meg laptopokon, táblagépeken, vagy beprogramozhassák a robot méhecskét.

Ez utóbbi most a decsi Bíborvég Általános Iskolában teljesít szolgálatot. A tankerülettől kölcsönözhető. Az öklömnyi kis, tölthető eszköz, a hátán lévő nyomógombok segítségével programozható – mennyit menjen előre, hátra, jobbra, balra –, főként logikai feladatok megoldására alkalmas. A gyerekek útvonaltervet készíthetnek, s odaküldhetik a helyes válaszhoz. Vannak hozzá gyári pályák (játéktáblák), de maguk is rajzolhatnak ilyeneket. A Bee-Bot változatból négy van a készletben – ez negyven lépést képes megjegyezni –, a két Blue-Bot pedig kétszáz lépésig programozható.

Ottjártunkkor pont a nagycsoportos óvodások, a leendő elsősök érkeztek az iskolába, 26-an. Nyílt napot tartottak nekik, három helyszínen. Az egyik teremben kézműves foglalkozás, a másikon mozgás, torna, a harmadikon a robot méhecske várta őket. Tóth Anna tanítónő mutatta be az eszközt, nagy sikert aratva.

A kisiskolák megmaradásáért

Sok pedagógus ódzkodik a modern, digitális eszközök alkalmazásától. Azt mondják: épp eleget számítógépeznek és mobiloznak a gyerekek otthon, az oktatás ne a kütyük nyomkodásából álljon! Ám Tóth Anna decsi tanítónő úgy véli, hogy a fejlődéssel lépést kell tartani. Az elsők között vállalkozott arra, hogy a robot méhecskét kipróbálja. Nála már az első osztályosok is kezelik az eszközt, útvonalterveket rajzolnak, programoznak. Miért vállalta? Azért, mert a decsihez hasonló kisiskolák folyamatosan a megmaradásért küzdenek. Úgyhogy mindent igyekeznek megadni a tanulóknak, annak érdekében, hogy náluk maradjanak, hogy megmaradhasson a helyi iskola, a helyi munkahely.

Szülő sulit is működtetnek

Úgy is emlegetik Decset, mint a Sárköz fővárosát. Ebből adódóan, a helyi iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a sárközi hagyományápolásra. A különféle kézműves mesterségek közül most a gyöngyfűzés a sláger. S persze a néptáncot is nagy szorgalommal művelik a gyerekek. A tanévet kiállítással és fellépéssel zárják. Az igazgatónő Bergerné Ifju Erzsébet a tehetséggondozást is rendkívül fontosnak tartja. Sok munka árán, sok pályázati pénzt tudnak összeszedni minden évben a tervezett fejlesztésekre. Van már nyolc digitális táblájuk és egy nagyképernyős oktatási eszközük. Nyári táborokat szerveznek, és ahol szükséges, a szülőkkel is foglalkoznak. Beindították az úgynevezett Szülő sulit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában