Atomenergetika

2019.03.30. 19:00

Húsztonnás kiállítási tárgy is van a múzeumban

Wessely Gábor

Fotó: Molnár Gyula

Hétéves az Atomenergetikai Múzeum. Első vezetője Beregnyei Miklós üzemtörténész volt. A jelenlegi igazgató Enyedi Bernadett a fejlesztésekről és a további tervekről számol be. Alapvető fontosságúnak tartja, hogy minden korosztályt meg tudjanak szólítani. Az atomerőmű működésének megismertetése, társadalmi elfogadottságának javítása a cél. Országos szakmúzeumként is működik az intézmény, ebből adódón egyre több a látogatója.

– Nagyon jó alapokat kaptam Beregnyei Miklóstól – mondja. – A stabil alapokra könnyű építkezni.

A paksi szakmúzeumban is előtérbe kerül a múzeumpedagógia, az interaktivitás és a virtuális lehetőségek alkalmazása. A legújabb kiállítási tárgyuk egy Tesla-tekercs, mely – ahogy Krizsán Árpád múzeumpedagógus bemutatja – működésbe hozza a közelébe tartott neoncsövet, és a feszültség szabályozásának következtében dallamok megszólaltatására is képes. Összesen mintegy háromezer tárgyi emlék található a gyűjteményben, az atomenergetika hőskorából: az apró eszközöktől a húsztonnás csavarhúzó gépig.

A szokásos tárlatlátogatásokon túl várják az érdeklődőket a múzeumok majálisára, múzeumok éjszakájára, múzeumok őszi fesztiváljára és a kutatók éjszakája minden évben. Ezen kívül rendeznek fizikaversenyeket hetedik-nyolcadikosoknak és nyári táborokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában