egészség

2019.03.20. 07:00

Készülnek a himlő elleni védőoltásra

Júliustól már számítanak a bárányhimlő elleni kötelező védőoltásra a szekszárdi kórházban is.

Brunner Mónika

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

– A bárányhimlő az ajánlott, de nem kötelező védőoltások közé tartozik. Számítani lehet rá, hogy már júliustól bekerül a kötelező oltások közé. A háziorvosok, az orvosok fel vannak rá készülve – tájékoztatta lapunkat dr. Bali Ildikó, a Tolna Megyei Balassa János Kórház fertőző osztályának főorvosa, gyermekgyógyász és infektológus szakorvos, megyei védőoltási klinikai szaktanácsadó.

Dr. Bali Ildikó elmondta, hogy a háziorvosok már több éve dolgoznak együtt a döntéshozókkal, hogy kötelezővé tegyék, és végre államilag finanszírozzák a bárányhimlő elleni védőoltást. Szükség van a védőoltásra, hiszen a vírus erősen fertőző. A bárányhimlő gyerekkori kiütéses fertőző betegség, és ha például egy óvodában „elindul”, akkor a fogékony kisdedek könnyen elkaphatják. Ugyan az esetek jelentős részében néhány napos lázas állapot, és kiütés után nyom nélkül gyógyul, azonban előfordulhat, hogy akár súlyos szövődményekkel társul. Szerencsére a statisztikai adatok szerint ez a szám a százezerből mindössze egy.

A bárányhimlő-védőoltás állami finanszírozásának bevezetése ellenére sajnos az országos adatok azt mutatják, hogy a szakemberek hiába hangsúlyozzák a védőoltások fontosságát, az emberekben a mai napig jelen van az ellenkezés, a bizalmatlanság és a tévhitekbe való kapaszkodás. Természetesen nem csak a bárányhimlő, hanem a teljes oltási rendszerrel kapcsolatban. A tapasztalatok szerint leginkább a magasan képzett emberek között terjed, hogy a védőoltások nem hasznosak, inkább ártalmasak. Előfordul, hogy az ismerőseiket is arra próbálják rábeszélni, hogy kerüljék az oltási rendszert, a védőoltás-ellenes szülőknél pedig Magyarországon is a mai napig több esetben tapasztalják, hogy azt hiszik, az oltások és az autizmus, valamint egyéb idegrendszeri betegségek kialakulása között összefüggés van.

Más városokkal, megyékkel ellentétben a védőoltás-ellenesség Tolna megyét szerencsére alig érinti. Évente csak két-három olyan esetet regisztrálnak, amikor a gyermekgyógyász háziorvosok a szaktanácsadóhoz, azaz hozzá küldik azokat a szülőket, akik ellenzik az oltásokat. Dr. Bali Ildikó kihangsúlyozta, sokan nem tudják, hogy Magyarországon azért kevés a fertőző beteg, mert nagyon jó és hatékony az oltási rendszerünk, a WHO adatai alapján 98 százalékos a lakosság átoltottsága, a világon a legjobb. A környező országokban elsősorban Romániában és Ukrajnában, ahol nem megfelelő az oltási rendszer, napjainkban is gyakoriak az oltással megelőzhető járványos megbetegedések, például kanyaró, torokgyík.

Dr. Bali Ildikó
Fotó: Mártonfai Dénes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában