Kincses Tolna Megye

2019.03.07. 07:00

„Közelebb kerültünk a népművészethez”

Változatos, színes, nemcsak a kreativitást, hanem az ügyességet is igénybe vevő feladatokat oldottak meg a Kincses Tolna Megye Értékvetélkedő versenyzői Harcon.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Az egyik asztalnál a földrajzi ismeretekre volt nagy szükség, a másiknál a Hungarikumok azonosítására és kiválasztására, a harmadik helyszínen pedig, ahol zsinórra erősített karikát kellett röptében botra illeszteni, a mozgáskoordináció kapott főszerepet. Az értékelést szakértő zsűri, így Komjáthi Tamásné Horváth Ágnes népi iparművész, Sulyok Balázs megyei főépítész és dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke végezte el.

– Immár a harmadik évadban biztatjuk a fiatalokat arra, hogy ismerkedjenek meg a Hungarikumokkal, a megyei értéktárral – adott összegzést lapunknak dr. Say István. – Mindezt az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeknek köszönhetően játékosan, vetélkedő keretében tehetik meg. Az idei verseny a népművészetről, néphagyományról szól, a határon túli magyarságot is látókörbe vonó kitekintéssel. Egyúttal azt is kérjük a a diákoktól, hogy a megyei értéktár gyarapítása érdekében készítsenek előterjesztéseket. Ez meg is történt. Közel negyed ezerre tehető azon elkötelezett fiatalok száma, akiket mi ifjú értékőröknek, munkatársainknak tekintünk.

A középiskolások küzdelméből végül is a Bonyhádi Perczel Mór Szakközépiskola Perczel nevű csapata került ki győztesen, a diákokat Vódli-Makovics Erika pedagógus készítette fel. Mögöttük a Dunaföldvári Magyar László Gimnázium Földvárikum négyese végzett, míg a harmadik helyet a Dombóvári Apáczai Csere János Szakgimnázium Apáczais diákok elnevezésű kvartettje szerezte meg.

– Az elején nem gondoltuk volna, hogy nyerünk – mondta a győztesek képviseletében Barabás Andrea 11. osztályos tanuló. – Ám amikor a térképes feladatnál mindössze öt pontot vesztettünk, már bizakodtunk. A megyei értéktárba a Kakasdi Székely Társulat munkásságát javasoltuk. Ezt azért tettük, mert a csapatból hárman is kakasdiak vagyunk, ketten pedig ebben a társulatban táncolunk. A versenynek köszönhetően pedig közelebb kerültünk a népművészethez, legyen az kakasdi, avagy általában Tolna megyei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában