határidő

2019.03.17. 15:15

Március 20-ig érvényesíthető az őstermelői igazolvány

Az érvényesítés hatálya 2019. január 1-ig visszamenőlegesen tart.

Mauthner Ilona

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

A jövő hét közepéig, vagyis március 20-ig lehet érvényesíteni az őstermelői igazolványokat, annak érdekében, hogy az őstermelői jogviszony folyamatos legyen. Az érvényesítés hatálya 2019. január 1-ig visszamenőlegesen tart. Aki elmulasztja a márciusi határidőt, az visszamenőlegesen már nem tudja igazolványát érvényesíteni. Megyénkben több mint hatezer embert érint az őstermelői tevékenység, illetve az okirat betétlapjának érvényesítése. A gazdálkodó kizárólag érvényes igazolvány birtokában minősül őstermelőnek.

A dokumentum akkor érvényes, ha az igazolvány és a hozzá tartozó értékesítési betétlap egyidejűleg hatályos. Minden új év kezdetén nem árt ezeket az érvényességeket ellenőrizni, mert ennek komoly tétje van például a megtermelt áruk eladását illetően. A betétlapot a falugazdásztól lehet kérvényezni térítésmentesen.

Őstermelő alapvetően az a személy lehet, aki a 16. életévét betöltötte, és az őstermelői tevékenységéből származó éves bevétele kevesebb mint nyolcmillió forint.

Az őstermelés jellemzően a családi gazdaság keretein belül történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában