2019.03.30. 15:00
Mesterszakácstól tanulhattak az ifjak
Fotó: A szerző felvétele
A Menő Menzák az iskolákban program jóvoltából az egészséges táplálkozás jegyében telt két nap a dombóvári Szent Orsolya Iskolaközpontban.
A projekt részeként második alkalommal vágtak disznót a tanárok, majd a feldolgozott sertéshúsból különféle ételek készültek a diákok közreműködésével. Buday Péter mesterszakács vezényelte le a közös főzést, amelyben a harmadikos, negyedikes és hatodikos tanulók nagy lelkesedéssel követték utasításait.
Kivételes türelemmel foglalkozott a gyerekekkel, elmondta, hogy milyen higiéniai szempontokat kell betartani a konyhában, lefektette a szabályokat, gumikesztyűt, sapkát és kötényt kapott minden résztvevő. Majd kezdődhetett a munka. Összegyúrták az előre előkészített alapanyagokat, amelyekből háromféle húsos-zöldséges fasírt készült: zelleres-sárgarépás, káposztás-gombás és petrezselymes-zöldborsós. Mindegyik alapja a darált sertéshús, só, bors, és keményítő volt. Az iskola vezetőségének az elsődleges célja, hogy felhívják a tanulók figyelmét arra, hogy a sertéshúsból is készülhetnek egészséges, finom ételek – tájékoztatott Kerényi Zsolt, az iskola igazgatója.
Délben pedig meg is kóstolhatták a közösen elkészített ételeket.