hagyományőrzés

2019.03.20. 14:00

Sokoldalú és színes programokat szerveznek

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége (BSZOSZ) idén ünnepli megalakulásának harmincadik évfordulóját. A jubileumhoz sok rendezvényük kapcsolódik.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Március 23-án huszonkettedik alkalommal rendezik meg a Sebestyén Ádám Székely Mesemondó Versenyt, ezúttal Nagymányokon. 2019-ben több jelentős író, költő előtt tisztelgünk születésének, illetve halálának kerek évfordulóján: többek közt a 90 éve elhunyt Benedek Elekre. A kisbaconi születésű író meséivel is lehet nevezni a megmérettetésre – mondta Illés Tibor, a BSZOSZ elnöke.

A hagyományos borverseny és gasztronómiai bemutató április 27-én lesz Bátaszéken. A tizenegyedik verseny országos szintű esemény, határon túliakat is várnak. Fontos része a rendezvénynek a gasztronómia, a szervezők a székely konyha remekeit is szeretnék megmutatni. Többek között növényekből készült bukovinai ételek (csalánleves) is szerepelnek a kínálatban.

Május 18-án, a bonyhádi székházban a szövetség megalakulásának 30. évfordulóján neves előadókat várnak: köszönteni fogja a megjelenteket Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató. Fazekas Tibor, Hamburgban élő nyugalmazott nyelvész tart előadást a székely nyelvről, történelemről és népművészetről.

Július 7. és 13. között bonyolítják le a néprajzi tábort Kismányokon. Külhoniak is részt vesznek rajta azzal a céllal, hogy összehasonlítsák azokat az eszméket és értékeket, melyek egymásra hatást gyakoroltak. A harmincadik eseményen többek között feldolgozzák a székely porta anyagát, ételekkel kapcsolatos bemutatókat szerveznek, megfestik a szövéshez használt fonalakat. A tábor vezetője Lőrincz Etel lesz.

A Bukovinai Találkozások XXX. Nemzetközi Folklórfesztivált augusztus 2. és 4. között bonyolítják le Bonyhádon. A pénteki megnyitó után szombaton a művelődési központ melletti szabadtéri rendezvénytéren a felvonulást színpadi program követi. A szövetség tagjai augusztus 20-án ismét részt vesznek a fővárosi Szent Jobb-körmeneten. Erre az útra várják a jelentkezőket. Augusztus 25-én rendezik a búcsút Máriagyűdön, október 5-én pedig a bukovinai székelyek búcsúját Kismányokon. Ezen a napon ünneplik a helyi római katolikus templom átadásának harmincadik évfordulóját is.

Az első alkalommal kiírt, Nyisztor Bertalanné emlékére lebonyolított országos szóló népdaléneklési versenyt Bonyhádon tartják majd november 23-án. A BSZOSZ ekkor zárja a jubileumi évet. A székelyekről készülő film premierje is ekkor lesz.

Ételszentelés lesz mise után kinn az udvaron

Illés Tibor hozzátette, szeretnék hagyománnyá tenni az ételszentelést. Április 20-án, nagyszombaton Kismányokon délután három órakor szentmisét tartanak a templomban, majd a porta udvarán részesülnek áldásban az ételek. Kiemelte, az ételszentelés szokása azért honosodott meg a kereszténység körében, mert az emberek a hosszú és szigorú böjt után áldott ételt akartak először magukhoz venni. Jézus Krisztus feltámadásának egyik jelévé tette az étkezést is, erre három példát is találunk a Szentírásban – jegyezte meg az elnök, aki sok résztvevőre számít.

Borítóképünkön: Idén is több alkalommal megtelik majd a kismányoki római katolikus székely templom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában