vívás

2019.04.06. 07:00

Bán nyerte az első Szekszárdi Kadét Kupát

Bán Dávid nyerte meg az I. Szekszárdi Kadét Kupát. A Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady iskolájának kadétjai vívást is tanulnak. A múlt heti előselejtezőket követően a legjobb hat vívó csütörtökön este csapott össze a fináléban.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Nem mindennapi vívóversenyt tartottak a Szekszárdi SZC Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégiumában április 4-én. Mint azt Garay Elődtől, a fiatalok vívóoktatójától megtudtuk, az elmúlt héten tartották az előselejtező csoportvívásokat, melynek eredményeként a hat legjobb teljesítményt nyújtó versenyző mérte össze tudását a csütörtök esti döntőben. Az I. Szekszárdi Kadét Kupa elnevezésű sporteseményen jelen volt az Ady tagintézmény igazgatója, Juhász Gábor is.

Garay Előd szerint mindvégig sportszerű küzdelmet láthattak. Az első helyen Bán Dávid végzett. A második helyet Bredák Kristóf, a harmadikat Tar Bence szerezte meg.

Az iskolai vívóprogramhoz kapcsolódva 2017 októberétől az Ady Endre Szakképző Iskola 9. H honvéd kadét osztályában délutáni szakkör formájában oktatják a vívás alapjait a diákoknak. Megtanulják a szabályokat, a fegyvernemek közti különbségeket, és megismerkednek a villanyvívással. A Szekszárdi Szakképzési Centrum támogatást nyújtott a felszerelések beszerzéséhez, valamint pályázaton nyert összegből bővítették ezt a Magyar Vívószövetség felszereléstámogatásával. A vívás rejtelmeibe Garay Előd, a Szekszárd Kórház Sportkör vívószakosztályának szakedzője vezeti be a fiatalokat.

A szakosztályról megtudtuk, hogy az utóbbi két-három évben megerősödött, és azokat, akik már egy éve járnak edzésre, rendszeresen versenyre viszi, valamint edzőtábort szervez számukra. Az elmúlt időszakban több ilyen edzőtábort is tartottak. Akárcsak a kadétok, a szakosztályban vívók is megmérethetik tudásukat, igyekeznek őket bekapcsolni az országos versenyeztetési rendszerbe. Az elmúlt időszak vidéki és országos versenyein is volt néhány kiemelkedő eredményük. A legutóbbi verseny Budapesten volt, a Vívó Diákolimpia, ahol sok száz fiatal állt pástra. Korosztályában Asztalos Botond lett a legjobb, ő a negyvennyolc vívó között a huszonötödik lett.

Egyfajta kedvcsináló az oktatás

A vívás tradicionálisan hozzátartozik a katonai léthez, ezért is tanulják kötelezően a szekszárdi kadétok a főigazgató kezdeményezésére. Heti egy alkalommal, két tanórában foglalkoznak a fiatalok a vívással. A cél ugyanakkor itt és országosan a vívó szakosztályokban is az lenne, hogy minél többeket nyerjenek meg ennek a sportnak. Ami a Kadét osztályban zajlik, az is egyfajta kedvcsináló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában