elismerés

2019.04.10. 11:30

Díjat érdemelt a pár remek produkciója

Fülöp Ferenc-díjat nyert a Bagon lebonyolított szólótáncversenyen a Miklós Klementina–Bartha Zsolt-páros. Klementina és Zsolt bukovinai táncokat, csárdást táncoltak a jó hangulatú eseményen.

Balázs László

Fotó: Beküldött kép

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség a Pest megyei településen rendezte meg a Fülöp Ferenc Szólótáncversenyt. A megmérettetés célja, hogy ösztönözze a hagyományőrző együttesekben táncoló korosztályok táncos ismereteinek gyarapodását, archív gyűjtések és az idősebb táncosok segítségével a helyi táncok elmélyült tanulmányozását.

A versenyzőknek saját tánchagyományukat kellett bemutatniuk stílusos formában, három percben, szólistaként vagy párban. A zsűri elsősorban a hagyományhű előadásmódot, az improvizációs készséget és a hiteles megjelenést értékelte.

– A bukovinai közösségeket Hőgyészről három, Kakasdról pedig egy pár képviselte. A hőgyészi Bokréta Tánccsoport tagjaként erre a versenyre álltunk össze bonyhádi párommal, Bartha Zsolttal – mondta a teveli Miklós Klementina. – A példaértékűen szervezett versenyen a hagyományőrző együttesek táncos egyéniségei ismét megmutatták a bukovinaiak anyaországhoz fűződő diaszpóra jellegű kapcsolatát. Az ország minden részéből érkező hetvenegy induló gyönyörűen táncolt, a közönség nagy tapssal jutalmazta és értékelte bátorságukat az országos megmérettetésen való szereplésért.

Miklós Klementina kiemelte, Zsolttal bukovinai táncokat, csárdást táncoltak a jó hangulatú eseményen. A dél­előtti regisztráció és zenekari próba után délután egy órakor kezdődtek a szólótáncversenyek. Az izgalommal teli nap után a teveli lány első nagyobb elismerését vehette át, párja novemberben már egy Bada Ferenc-díjjal alapozta meg mostani sikerüket. A komoly eredmény mögött természetesen elismerésre méltó felkészülés van: Hőgyészen tartottak többórás próbákat, nem akármilyen táncosok segítettek nekik az előkészületekben. A Magyar Állami Népi Együttesben táncoló Galát Péter és Lőrincz Hortenzia volt a felkészítőjük.

A győztes pár tagja megjegyezte, bár alapból nem táncolnak együtt, a díj elnyeréséhez a technikai tudás mellett kellett az összhang. A táncverseny pedig kiválóan alkalmas volt a hagyományőrző mozgalom bázisát jelentő kultúra ápolására és gondozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában