kitüntetés

2019.04.10. 14:00

Egymás tiszteletére tanít az igazgató

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Propszt János, a Teveli Általános Iskola intézményvezetője.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Propszt János a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként kapott emlék­érmet Áder János köztársasági elnök megbízásából Rétvári Bencétől, az Emmi parlamenti államtitkárától nemzeti ünnepünk alkalmából a Pesti Vigadóban.

A kitüntetett harminchét éve gyakorolja pedagógusi hivatását, 27 éve a teveli alapfokú oktatási intézmény igazgatója. Pályája Pincehelyen tanárjelöltként kezdődött, 1983-ban vehette át diplomáját.

– Ezt követően Bonyhádon, az akkori 504. számú Ipari Szakmunkásképző Iskolában dolgoztunk – mondta Propszt János. – Nagy hálával és jó szívvel gondolunk vissza arra az időszakra. 1984-ben szintén tanár feleségemmel eleget tettünk a felkérésnek, hogy hazatérjünk szülőfalunkba tanítani. Tevelen eleinte napközis nevelőként dolgoztam, emellett a kisdorogi tagintézményben orosz nyelvet tanítottam.

Az igazgató pedagógus-hitvallása: egymás tisztelete. Mindenkinek vannak jó ötletei, amit respektálni kell. Úgy forduljunk a másikhoz, hogy az emberhez méltó legyen. Nyilván a kulturált megnyilatkozás, hangnem, udvariasság az elsődleges, Propszt János véleménye szerint diákjai erről az oldaláról ismerik. Szeret segíteni az embereken – ilyen egyszerű dolgokban hisz. A tudás átadása persze elsőbbséget élvez. Mint mondja, elég nehéz tantárgyai – matematika, kémia és német nemzetiségi nyelv – vannak, a mindennapi élethez szorosan hozzátartozó készségekre szeretné ráirányítani a tanulók figyelmét, hogy ne érezzék úgy, a valóságtól elrugaszkodott elméleti ismeretekről van szó.

Kitért arra is, hogy a közelmúltban fejeződött be egy nagyobb korszerűsítés az iskolában. A tornacsarnok teljes felújítása, egy műfüves sportpálya kialakítása és egy belső folyosó kiépítése a felső tagozatosok épületében valósult meg. A jövőt illetően több interaktív táblára lenne szükség, a gyerekek szabadidős tevékenységéhez modern udvari sport- és játszóeszközök beszerzése szerepel a tervek között. Körzeti iskolaként működnek, több településről járnak hozzájuk gyerekek. Céljuk, hogy azonos lehetőséget biztosítsanak valamennyi, az egymástól eltérő szociokulturális háttérrel rendelkező gyermekek számára.

Az Oktatási Hivatal „Esélyteremtés a köznevelésben” című projektjének egyik bázisintézménye a nyolc évfolyamon 155 diákot oktató-nevelő teveli iskola. A program a befogadó nevelést támogatja, és a lemorzsolódás csökkentésére fókuszál. A Pécsi Tudományegyetem hivatalos partneriskolájaként a hallgatók náluk tölthetik gyakorlati idejüket.

– Meglepett a díj, ami nemcsak a sajátom, hanem sok ember munkájának elismerése – hangsúlyozta Propszt János. – Magánemberként és intézményvezetőként is tettem hagyományaink tiszteletéért, ápolásáért. 1984-től 2014-ig a községben képviselő-testületi tagként tevékenykedtem. 1990-től a Teveli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként is dolgozom. Büszkék lehetünk arra, amit a hagyományápolás terén elértünk. Számomra az elismerés talán azt is jelenti, hogy nem fölöslegesen munkálkodtam.

Messze estek az almák a fától

Propszt János nyelvek iránti vonzódása később is megmaradt, 1986 és 1988 között az 1870-ben, az egykori kultuszminiszter törvényjavaslatára alapított állami bajai Eötvös József Főiskola hallgatója volt, s német nemzetiségi tanítói végzettséget is szerzett.

Az igazgató két fiát nem vonzotta a pedagóguspálya, a nyelvtudás iránti vonzódásukat azonban otthonról vitték magukkal. A nagyobbik fiú közgazdászként dolgozik egy fővárosi pénzügyi intézetben, a fiatalabb mechatronikai mérnökként autóiparhoz kapcsolódó fejlesztésekben vesz részt, így tőle nem áll távol a matematika és a fizika. Propszt Jánosnak hobbija az olvasás, a kirándulás, valamint kertjében metszőollóval tevékenykedve tudja a legjobban kikapcsolni gondolatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában