természeti értékünk

2019.04.12. 14:00

Évszázadok viharait túlélte a berkenye a Remete-kápolnánál

A szekszárdi Remete-kápolnánál lévő berkenyefa átvészelte az elmúlt két-háromszáz évet. Azt az időszakot is, amikor a hadiipar tartott igényt a kemény berkenyefára, és azt is, amikor már megkérték rá a kivágási engedélyt.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző fotója

Virágba borul lassan a berkenyefa is a szekszárdi Remete-kápolnánál. Valaha nagyon gyakori növény volt ez Magyarországon, ma nagyon ritka. Gyümölcse apró, körteszerű; enni se rossz, de pálinkának kitűnő. Nem ezzel kapcsolatos az eltűnése, hanem a hadiiparral. A legkeményebb fa a berkenye. Ebből gyártották az I. világháború előtt és alatt a legtöbb puskatust. Malomkövet rögzítő csapszeget is készítettek belőle.

A szekszárdi nyilván azért úszta meg, mert zarándokhelyen áll. Korát Koncz Ádám 250-300 évre becsüli. A tolnai kertészmérnök gyerekkorában sokat járt a szüleivel a Remete-búcsúba. Úgy véli, a szekszárdiak benevezhetnék ezt a nemes növényt az év fája versenyre. Azt is elmeséli, hogy amikor egyházi emberekkel beszélgetett a faritkaságról – néhány éve –, azt mondták: de jó, hogy szóltál, pont most kértük meg rá a kivágási engedélyt.

Az öreg berkenye tehát megmaradt. Koncz Ádámnak köszönhetően eljutott a híre a legnagyobb hazai berkenyekutatóhoz, a veszprémi erdőmérnökhöz, dr. Sonnevend Imréhez is. Kiderült, hogy a berkenyék között a nemesebb fajtáról, a házi berkenyéről van szó. Igazi kuriózum.

Helyben valóban kuriózum, ám országos szinten nincs az élbolyban. Erről már Elblinger Ferenc beszél. A szekszárdi tanár nevéhez fűződik a Gemenc legszebb fáit ismertető könyv. Tagja a Dendrománia közösségnek. Ők azok, akik nyilvántartják, védik és bemutatják – az interneten is – a legnagyobb magyarországi fákat. Berkenyéből huszonkettő szerepel a listán, és a szekszárdi a huszadik. A megyeszékhely legértékesebb óriása egy keselyűsi nyárfa. Kár, hogy a nyárfákat nem övezi tisztelet.

Évente egy fafajt is megválasztanak

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. (Ez nem azonos az év fája versennyel, melyen internetes szavazás során nyerheti el a címet egy adott fa.) A házi berkenye már szerepel ezen a listán, 2001 óta védett fafaj hazánkban. Az egyesület vörös listája veszélyeztetettség-közelinek tünteti fel. E faj nálunk az elfeledett gyümölcsök sorába tartozik, ugyanakkor tőlünk nyugatra több évtizede reneszánszát éli.

Őshonos fafajok, melyek az év fái voltak a közelmúltban: hegyi juhar (2003), fekete nyár (2004), közönséges boróka (2005), magyar kőris (2006), szelídgesztenye (2007), törékeny fűz (2008), mézgás éger (2009), ezüst hárs (2010), tiszafa (2011), zselnicemeggy (2012), házi berkenye (2013), mezei juhar (2014), kocsányos tölgy (2015), mezei szil (2016), vadalma (2017), virágos kőris (2018).

Az Év fája tematikus weblapon (www.azevfaja.hu) keresztül történt szavazás alapján a 2019-es esztendő fafaja a sajmeggy lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában