előadás

2019.04.01. 10:30

Tanácsot adott a pályakezdőknek

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Szőlő- és borágazati pályakezdés címmel tartott előadást a múlt héten az Illyés Gyula Szakkollégium szervezésében Szabó Zoltán, a pécsi borvidék egyik ismert borásza. Elárulta, már a gimnáziumban érdeklődni kezdett a borászat iránt, ma pedig már kizárólag ebből él, és ez egyben a hobbija is. A kollégium társalgójában összegyűlt hallgatóságnak elmondta, gyakorlati fogódzókat szeretne adni azoknak, akik a későbbiek során szőlőbirtokot szeretnének, és a szakmai ismereteiket is elmélyítenék. Elmesélte, hogy kezdetben végigkóstolt sok külföldi és minden hazai borvidéken fellelhető nedűt. A leszűrt tapasztalatokból igyekezett kialakítani a saját stílusát.

– Mindenhol érdeklődtem, hogy mit kell tudni az adott szőlőről, a termőhelyről, a pincetechnológiáról, és végül összeállt, hogy nekem melyik irány, stílus, technológia tetszik – mondta Szabó Zoltán. 2004-ben egy egyhektáros, Pécs határában található szőlőterülettel kezdte, amelyet 1,2 millió forintért vásárolt meg. Akkor még csak értékesítette a szőlőt, egy évvel később azonban már maga dolgozta fel a gyümölcsöt. Jelenleg három és fél hektáros területet birtokol. Ahogy fogalmazott, kis lépésekben, de folyamatosan halad előre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában