fáklyás felvonulás

2019.05.19. 18:10

A bárkáról koszorúztak

Ünnepséget tartottak Nepomuki Szent János tiszteletére Tolnán.

Steinbach Zsolt

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A tartalom nem változott, a helyszín némileg megújult az idei Nepomuki Szent János ünnepen Tolnán.

A település lakossága 1950-ig ünnepelhette a „vízi emberek” – hajósok, halászok, vízimolnárok –, illetve a gyónási titok védőszentjét, Nepomuki Szent Jánost. Ilyenkor a tolnaiak „vízen járó” őseikre és a vízbefúltakra is emlékeztek. A hagyományt 2013-ban élesztették újra, azóta immár hetedszer rendezték meg az ünnepet.

A kialakult szokások szerint idén is a Mözsi Bartók Béla Női Karnak a tolnai templomban rendezett hangversenyével indult a program, pénteken délután. Az együttes ezúttal a vajdasági testvértelepülés, Palics Szederinda Népdalkörét hívta meg vendégfellépőként, a Virulj ki, világ! című télűző-tavaszváró koncertre. A színvonalas hangverseny után a tolnai Szent István gimnázium diákjai misztériumjátékot adtak elő Nepomuki Szent János életéről. Majd Ravasz Csaba plébános celebrált szentmisét, amelynek során megáldotta a később vízre eresztendő koszorúkat.

A templomi program után népes fáklyás menet vonult a tolnai Duna-partra. A felvonulók ezúttal is megálltak a holtághoz közeli Nepomuki szobornál, ahol Ravasz Csaba mondta el gondolatait a nyelvről, a beszédről, amely lehet a világ legjobb, de legrosszabb dolga is.

Az ünnepség csúcspontja idén új helyen zajlott: a Bogyiszló felé vezető zsiliphíd helyett ezúttal a víziszínpadon adták elő német nyelvű műsorukat a Wosinsky iskola harmadikosai. A megáldott koszorúkat pedig a parton ringó halászbárkáról engedték vízre. Az ünnepség az Il silenzio trombitahangjaival zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában