perszimuláció

2019.05.29. 20:00

A legjobb megoldás a megelőzés lett volna

Olyan nagy érdeklődést váltottak ki a perszimulációk a tamási középiskolások körében, hogy ugyanazon célból, hamarosan újabb két osztályt látnak vendégül a járásbíróságon.

Munkatársunktól

Fotó: Beküldött fotó

Hetedik éve a Nyitott bíróság program megyei koordinátora dr. Andódi László bíró, aki országos szervezési feladatokat is ellát. Harmadik éve szervezi hetedik-nyolcadik osztályosok és középiskolások számára a perszimulációkat. Az elmúlt évben a megyében meghaladta a háromezret a résztvevő diákok száma.

Mi irányítjuk az életünket, vagy csak sodródunk másokkal? Ha az utóbbit szeretnénk kerülni, mit tehetünk? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, valamint a Vályi Péter Szakképző Iskola mintegy 80 tanulója a Tamási Járásbíróságon rendezett perszimuláción, amelyben szereplőként és moderátorként a Szekszárdi Törvényszék és a megyei főkapitányság munkatársai is közreműködtek, tájékoztatta lapunkat dr. Hideg Milán István, a törvényszék sajtótitkára.

Csak egyetlen alkoholos ital, csak egy pillanatra kicsatolt biztonsági öv. Ennyi is elég ahhoz, hogy megtörténjen a baj, és máris újra kell terveznünk életünk forgatókönyvét. A szimulált történet szerint szerint Bálint és Dóri a középiskolai éveik alatt egy párt alkottak. Kitűnő tanulók voltak, Budapest képzeltek el a közös jövőjüket, közös lakásban. Bálintot felvették informatikus hallgatónak, de az élsportolóként is kiváló Dóri nem tudott bekerülni a Testnevelési Egyetemre, ugyanis a lába egy autóbalesetben maradandóan megsérült. A balesetet az okozta, hogy Bálint ittas állapotban vezetett. Csak Dóri barátnőjéért szerettek volna átugrani a szomszéd településre, hogy aztán együtt induljanak vissza a buliba. A fiú csak egy sört ivott, mégis szakítás, és két fiatal ember jövőjének derékba törése lett belőle.

De nem kell, hogy ez legyen a vége. Életünket újra lehet, és néha kénytelenek is vagyunk újra tervezni. Legalábbis erre jutottak a perszimulációban résztvevő diákok, felismerve, hogy a legjobb megoldás a megelőzés lett volna. A megoldások között szóba került, hogy miért nem jött Dóri barátnője taxival, vagy miért nem vitte át az édesapja autóval a buliba? Ha ezek közül választották volna valamelyik lehetőséget, akkor nem lenne a büntetőeljárás sem, fogalmazta meg a tanulságot az egyik diák.

A perszimulációt olykor videók lejátszásával egybekötött interaktív moderáció szakította meg. A közel kétórás programot a fiatalok végig figyelemmel és izgalommal követték, hangsúlyozta a sajtótitkár. A szervezők különösen fontosnak tartják, hogy ezzel a módszerrel is segítsék a jogkövetésben a fiatalokat, nehogy olyan helyzetbe kerüljenek, amelynek a feldolgozása akár egy életen át tarthat. A szervezők a tapasztalatok, a diákok észrevételei alapján az együttműködés folytatását tervezik és hamarosan ismét két osztályt látnak vendégül a Tamási Járásbíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában