siker

2019.05.15. 10:30

Réka mesterhármast ért el a Savaria versenyen

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött fotó

Angyal Réka számára Szombathely azonosult a történelemverseny-érzéssel. Idén immár negyedik alkalommal várta őt a tantárgy egyik legrangosabb hazai tudáspróbája, a Savaria. A versenyt ezúttal első helyezéssel zárta.

– A történet az általános iskola hetedik osztályában kezdődött – mondta el lapunknak a Szekszárdi Garay János Gimnázium 10. b osztályos diákja. – Akkor is itt voltam két barátnőmmel, valamint Illésné Gesztesi Piroska tanárral, aki általánosban megszerettette velem a történelmet. Nyolcadikban és kilencedikben jól jött ki a lépés, mindkét alkalommal sikerült megszereznem az első helyezést. Ezért most elég nagy volt rajtam a nyomás. A felkészülés idején igyekeztem a tőlem telhető legalaposabban elsajátítani a Kr. e. 5. századtól 1844-ig tartó időszakot és áttekinteni a megadott külön szakirodalmakat. A versenyt megelőző hónapokban segített, hogy két osztálytársam, Guld Kinga és Andi Norbert ugyancsak bejutott a döntőbe, így a munkát megosztva tanulhattunk. Felkészítő tanárunk, dr. Gesztesi Enikő segítségével végül is jutott idő ennek a hatalmas időszaknak az áttanulmányozására.

Az írásbeli szerintem egyáltalán nem volt könnyű, az esszé különösen sok fejtörést okozott, melyben azt kellett ismertetni, hogy mely gondolatok teremtették meg a liberális reformmozgalom eszmei alapját a 19. század elején. Igazából a szóbeli fordulón tudtam kibontakozni, ugyanis kedvenc történelmi személyemről, a korát meghaladó türelmetlen zseniről, II. József német-római császárról és magyar királyról beszélhettem. Hatalmas kő esett le a szívemről, amikor az eredményhirdetésen a legvégén hangzott el a nevem: ez ugyanis azt jelentette, hogy utolsó Savaria versenyemet – mert sajnos csak tizedik osztályig van – sikerült megnyernem. Guld Kinga ötödik, Andi Norbert pedig tizenkettedik lett. Az is örök élmény marad, hogy az egyik zsűritag, Oborni Teréz történész és egyetemi docens odaült az asztalunkhoz. Még sosem reggeliztem ugyanis olyan személlyel, akinek van saját Wikipédia oldala!

Nagyon hálás vagyok a Savaria versenynek, mert hatalmas rutint és rengeteg tudást szereztem a megmérettetések során. Hálás vagyok Illésné Gesztesi Piroskának a jó alapokért, dr. Gesztesi Enikőnek a hatékony felkészítésért és nem utolsósorban szeretteimnek, akik „versenyszezonban” elnézik, ha kicsit elhanyagolom őket. Ezúton ígérem nekik, hogy mindent be fogunk pótolni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában