előadás

2019.05.09. 20:00

Seregnyi lehetőség lesz a korszerűsödő seregben

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Az elmúlt negyedszázad legnagyobb és legátfogóbb honvédelmi programja valósul meg a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program révén. Ennek részleteiről tartott előadást ma délelőtt Szekszárdon, a Vármegyeházán dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárca vezetőjét a rendezvényt szervező Tolna Megyei Kormányhivatal nevében dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott köszöntötte, majd átadta a szót a meghívott vendégnek. A miniszter elmondta: a világban olyan változások zajlanak, melyekre egy országnak minden téren jól kell tudnia reagálnia. A Magyar Honvédség az elmúlt évtizedekben képességeket veszített el. A folyamat azonban mára előnyére változott: a cél egy olyan hatékony, ütőképes haderő létrehozása, mely meghatározó ereje lehet a térségnek. Erre azért is szükség van, mert időről-időre számolni kell azzal a fenyegetettséggel, melyből szerencsére a hazai lakosság nem sokat vesz észre. De azért jelenleg is van hatása a délszláv válságnak, Ukrajnában háború dúl, Európa különböző helyszínein terrorakciók szednek áldozatokat.

A programnak van egy honvédelmi része, melynek középpontjában a katona, annak oktatása, képzése, előmenetele, lakhatási támogatása, illetményrendszere és egészségbiztosítása található. A haderő fejlesztési rész a huszonegyedik század kihívásainak megfelelő, a kibertérrel is számoló korszerűsítést eredményez. A miniszter hangsúlyozta, hogy fontos a fiatalok megszólítása, ezt szolgálja például a kadétképzés. Az önkéntes tartalékos szolgálat pedig biztosítja azt, hogy békében a Magyar Honvédséget nem szükséges nagy létszámmal működtetni.

Hadiipar

Jól járt a honvédelmi tárca az idei költségvetéssel, a tavalyihoz képest közel 86 milliárd forint a növekedés, így a minisztérium összesen 150 milliárd forintot fordíthat fejlesztésekre az ország biztonsága érdekében – olvasható a kormany.hu oldalon. Azt dr. Benkő Tibor közölte Szekszárdon, hogy levetővé válik a hazai hadiipar újjáélesztése is: a már rendelkezésre álló kiskunfélegyházi fegyverüzem egyebek mellett kézi lőfegyvereket fog gyártani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában