szép eredmény

2019.05.03. 09:30

Szekszárdi siker az Országos Tudományos Diákköri Konferencián

Huth Anita, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának szociális munka szakos hallgatója a gyermekbántalmazást kutatja.

TEOL

A képen balról Prof. Dr. habil Szécsi Gábor dékán, középen Huth Anita hallgató, jobbról dr. Varga István témavezető tanár. 2019

Fotó: Beküldött fotó

Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját. A nők átlagban 5-12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak vagy megölik őket vagy gyerekeiket (NANE Egyesület, Patent Egyesület 2018-as statisztikai adatai alapján).

A családon belüli erőszak nem minden esetben jelent gyermekbántalmazást, viszont amennyiben a bántalmazó felhasználja a gyereket azért, hogy a másik szülőnek ártson, ez esetben fegyverként kezeli őt, tehát bántalmazás érheti. A családból való kiemelés nem megoldás, ezzel automatikusan a bántalmazót védjük, és nem az édesanyát a gyerekekkel.

Ezekkel a témákkal foglalkozik kutatásaiban Huth Anita, szekszárdi szociális munka szakos hallgató, aki előadásával III. helyezést ért el a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

„A kutatás témája a családon belüli erőszak, ahol partnerkapcsolati erőszak áll fenn, (azonban gyermekbántalmazás nem) hangsúlyt helyezve a bántalmazó családban élő gyermekekre. A dolgozat első részében az erőszakkultúra és a bántalmazó férfiak sajátosságait mutatom be. Vizsgálom az elkövető férfi viselkedését szülői szerepben és a hétköznapokban, a bántalmazó apa hatását az anya-gyerek kapcsolatra, illetve a partnerkapcsolati erőszak hatását a gyerekekre. A munka célja, hogy középpontba helyezze a bántalmazó családban élő gyermekeket, megérteni mindazt, amelyen keresztül mennek lelki, fizikai és szociális fejlődésükben. Fontosnak tartom annak vizsgálatát is, hogyan lehet biztonságosan szakítani a bántalmazó férfival. Természetesen a mai társadalmunkban férfibántalmazás is jelen van, ugyanúgy vannak női bántalmazók és férfi áldozatok is.” – mondta el a szép helyezést elért dolgozatról a díjazott hallgató.

(Képünkön balról jobbra: Prof. Dr. habil Szécsi Gábor dékán, Huth Anita és dr. Varga István témavezető tanár.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában