üdülés

2019.06.18. 11:30

Átlagosan százezer forintot szánnak a családok nyaralásra

Kitört a nyári szünet, itt a kánikula, eljött a nyaralások ideje. A szülőknek azonban nehéz a családi költségvetést és a szabadságot úgy tervezni, hogy a következő két és fél hónapban a csemeték felügyeletét is megoldják, és egy közös utazás is beleférjen.

Mauthner Ilona

Balatonlellei szabadstrand

Fotó: Lang Róbert

A bátaszéki Gárdos Józsefné Éva, két kisgyermek anyukája elmondta, esetükben is a csemeték felügyeletének megoldása a legnagyobb gond. Két hetet vállaltak el a férje szülei, egy hetet az ő szülei. Ők viszont dolgoznak, így több hétnyi szabadságot nem tudtak egyszerre kivenni. Egy bentlakásos lovastáborba már beíratták a gyerekeket, ez azonban nyilván szűkebbre szabja a nyaralásra szánt összeget.

– Úgy tervezzük, hogy tíz napot töltünk el a Balatonon augusztusban. Szerencsére egy barátunk felajánlotta a nyaralóját. Ha a szállásért fizetni kellene, nem tudnánk elmenni, pedig mind a ketten dolgozunk. A strandbelépők, a lángos, a fagyi is sokba kerül. Úgy számoltam, hogy naponta 15 ezer forintot költhetünk el – mondta Éva.

A statisztikai hivatal felmérése szerint a lakosság fele (negyvenhat százaléka) tervez idén nyaralást. A megkérdezettek átlagosan nyolcvan–százezer ezer forint körüli összeget szánnak konkrétan a nyaralásra, amit többségük három–hat hónap alatt spórolt össze. Az utazni vágyók többsége fiatal, aki nagyobb belföldi, vagy kisebb külföldi úti célban gondolkodik. Bulizást a férfiak harminchárom százaléka tervez, a nők ezen a téren visszafogottabbnak tűnnek: csak tizennégy százalékuk töltené ezzel a nyaralást. Zenei fesztivált húsz százalékuk nevezett meg nyaralási célként.

Megnőtt az érdeklődés a megye utazási irodáiban is. Már az eddigi előzetes helyfoglalás is meghaladta a tavalyi megrendeléseket. Nagy az érdeklődés a görög szigetek (akár autóbusszal, akár repülővel kínálják), a spanyol nyaralóhelyek, de a török és az egyiptomi utak iránt is. A tapasztalatok szerint a nyugdíjas korosztály szívesen választja az idegenvezetős kör­utazásokat, a családok pedig inkább a gyermekek és felnőttek számára egyaránt kikapcsolódást biztosító programokat keresik.

Megkérdeztük: Milyen programot tervezett nyárra?

Kiss Anikó, Tolna

– Hamarosan eltöltünk egy hosszú hétvégét a Tátrában a barátainkkal. A Balatonra is utazunk néhány napra valamelyik hétvégén. Hogy pontosan mikor, az időjárásfüggő. Később Erdélybe tervezünk még egy egyhetes kikapcsolódást. A nyaralásra nem rakosgattunk össze év közben, a felsoroltakat a fizetésünkből, az adott hónapban finanszírozzuk.

 

 

Bán Róbert, Paks

– Hamarosan utazunk a bővebb családdal Montenegróba. Ez az egyetlen eddig, amit előre megterveztünk, minden más képlékeny még. Sok múlik azon, milyen lesz az idő, illetve, hogy a feleségem és én mikor vehetjük ki a szabadságunkat. Szóba került a Balaton is, ott a családnak van nyaralója is, így ezt nem kell nagyon tervezgetni.

 

Kiss Balázs, Tolna

– Van egy fantasztikus zenekarunk a srácokkal, a neve The Minds és ezzel járjuk be a Vajdaságot, Erdélyt és Kelet-Magyarországot. Ott leszünk a falunapokon, helyi fesztiválokon, kisebb-nagyobb ünnepségeken. Így nem csak szórakoztatunk, de mi is szórakozunk, és még pénzt is keresünk. Természetesen a családdal közös programunk is lesz külföldön és itthon is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában