fesztivál

2019.06.10. 11:30

Fantasztikus réteseket lehetett kóstolni Bátaszéken

Idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Bátaszéki Német Nemzetiségi Egyesület a helyi művelődési ház támogatásával a bátaszéki rétesfesztivált.

Mauthner Ilona

Fotó: Fekete Dávid

Az egyesület felkérésére nem csak a helyi svábok, hanem a székelyek és felvidékiek is rétesekkel készültek, amit a rendezvény ideje alatt az idelátogatóknak kínáltak.

A program délután három órakor kezdődött, és ezzel egy időben kezdték árusítani a rengetegféle rétest, de már egy órával korábban gyülekeztek az érdeklődők. Az úgynevezett rétesjegyeket több helyen is árusították, így a hét pavilonban, ahol a székely, a felvidéki és a sváb hagyományoknak megfelelően elkészített süteményeket kínálták, már nem kellett fizetni.

Fotó: Fekete Dávid

Hosszú sorok alakultak ki a pultok előtt. Volt káposztás, krumplis, sőt töltött káposztás rétes is, de túróst, meggyest, szilvást, mákost, lekvárost, almást, tökös-mákost is lehetett vásárolni.

Természetesen volt kelt rétes is, ami nagyon kapósnak bizonyult. Mindemellett az Első Bajai Rétesház is kínálta a süteményeit.

Holacsek Józsefné, Erzsikének a kisujjában van a házi rétes készítése. Mint mondta, a háziasszonyok többsége ma már inkább készen megveszi a réteslapokat, nem bajlódik a tészta elkészítésével, pedig nem az ördöngösség, és sokkal finomabb, mint a bolti.

Az alapanyagok a következők: fél kiló öreg liszt, diónyi zsír, egy tojás, pici só és annyi ecetes víz, hogy gyúrható, nyújtható legyen a tészta. Amikor az alapanyagokat összedolgoztuk, a tésztát állni hagyjuk legalább egy órát. A rétestészta sikere elsősorban a liszt minőségétől függ: minél dúsabb sikérben, annál ruganyosabb a belőle készült tészta, annál vékonyabbra lehet szakadás mentesen kihúzni.

Fotó: Fekete Dávid

A rétesek kóstolgatása mellett az érdeklődők a kis színpadon népi együttesek fellépését nézhették meg. A rendezvényt színesítették a kirakodók és a gyermekjátszók. A kulturális programok végén pedig, este hét órakor, a sztárfellépő a Sramli Kings adott fergeteges műsort.

A fesztiválról készült videót " target="_blank" rel="nofollow">ITT tekintheti meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában