hagyományőrzés

2019.06.28. 15:30

Sikeres féléven van túl a néptáncegyüttes

TN

Fotó: Beküldött kép

A fellépések és fejlesztések időszaka volt 2019-ben az eső félév a Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes számára. Az év programjai februárban a Nemesgörzsönyi Böllérfesztivállal kezdődtek. Itt nem a tánctudását mutatta meg az együttes, hanem a hagyományos sváb disznóvágáshoz tartozó szokásokat és ízeket. Tavaly a „Nemesgörzsöny Böllére”, idén a „Legszebb porta” címet vihette haza a csapat.

A hagyományos sváb bál megrendezése sem maradhatott el. Ezt követően a táncegyüttest felkérték egy helyi jótékonysági bál megnyitására is. Tavasz végén a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség „Májusi tánc” rendezvényén képviseltette magát az együttes a Fülöp Ferenc-díjas táncosaival. Nyár elején pedig Sásdon a Német Nemzetiségi napon, illetve Váralján, a Kuglóf Fesztiválon szerepelt nagy sikerrel a tánccsoport. A fellépésekre való felkészülés mellett a táncegyüttes folyamatosan készül az októberi minősítőre is.

A sikeres egyesületi munkához fejleszteni is kell. Hagyományőrző tevékenysége mellett az egyesület sikeresen pályázott a 2018-as Csoóri Sándor Alapra. Az elnyert pályázati összeget táncoktatásra, koreográfiára, zeneszolgáltatásra, új viseletek varratására, kiegészítőkre és technikai eszközök fejlesztésére, beszerzésére fordította.

A megvalósult fejlesztésekkel nem csak a színpadi megjelenés és zenei hangzás lett élvezhetőbb a nézők számára, de az archiválást és a felkészülést is segítik a technikai eszközök. Megvalósult a próbák folyamatos felvételének és azonnali lejátszásának lehetősége, mely nagyban segíti az oktatók és a táncosok munkáját is. A fejlesztések újabb lendületet adtak a minőségi munkához és a további fejlődéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában