bábcsoport

2019.07.24. 20:00

A Fecskék most is a Duna partján raktak fészket

Festői környezetben, a tolnai holtág partjának vendégházában rakott fészket a Fecske Bábcsoport. Az immár hagyományos, hétvégén zárult táborozás ezalkalommal is tartós feltöltődést adott a sióagárdi gyermekeknek és kísérő pedagógusaiknak.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

– Hetedik éve járunk ide, ezt a helyszínt a szülők is nagyon kedvelik – mondta Pekari Bernadett, a bábcsoport vezetője. – A fő cél a közösségépítés, a kikapcsolódás, de magától értetődően időt fordítunk a bábozásra, drámajátékokra és bábkészítésre. Ráadást jelent, hogy pár éve a sióagárdi citerazenekar tagjai is csatlakoznak hozzánk, így zeneszótól hangos a Duna-part.

Gyümölcsöző „életközösség” ez, hiszen a muzsikusok állandó kísérői a bábos műsoroknak. Ha lehetőségünk adódik, akkor dramatizáljuk a következő évben feldolgozandó mesét és elkészítjük, de leg­alább is megtervezzük a hozzá tartozó bábokat is.

Horváth Andrea, a citerazenekar vezetője mindehhez hozzátette, hogy a Fecskék tábora – köszönhetően ismételten a Sióagárdi Önkormányzatnak és a Trambulin Tehetségtámogató Alapítványnak – igazi művésztábor volt. Ugyanis Siklósi Krisztián, a Csurgó zenekar vezetője mesterkurzust tartott, a pengetősök sok szép moldvai és szatmári dallammal ismerkedtek meg.

Gulyás Éva és Johanna nevű lánya napokon át szinte megállás nélkül szorgoskodott. Többnapos munkájuknak köszönhetően elkészültek a következő darab szereplőinek, a tyúkudvar lakóinak, valamint Eleknek, a rókának a prototípusai.

– Reményeink szerint a következő tavasszal be is mutathatjuk ezt a mesejátékot – tervezgette a repertoárt Pekari Bernadett.

– Fantasztikusra sikeredtek a manóházak is, melyeket szintén saját készítésű manókkal és tündérekkel népesítettünk be. A gyermekek történetekkel leheltek életet elkészült alkotásaikba.

A kreatív rajzolós játékok, a kézműves foglalkozások és nem utolsó sorban a Ki Mit Tud? produkciói által szorosabbá váltak a csoporton belüli kapcsolatok, barátságok. Újabb jelentős hozadékként a gyermekek más képességei is felszínre kerültek.

Gyémántvarázs

A főként mesedarabokat játszó, sióagárdi kisdiákokból álló Fecske Bábcsoport 1965-ben alakult meg és számos sikert tudhat magáénak. Pekari Bernadett drámapedagógus- iskolaigazgató hét éve vette át a csapatot, mely azóta tovább öregbítette jó hírét. A Fecskék tavaly Egerben, a Gyermekbábosok Országos Fesztiválján kiemelkedő eredményt értek el. Fellépésük után a bírálóbizottság kiemelte az élő zene varázsát, a remek színészi alakítást, a térszervező ötleteket és a kiváló koreográfiát. A zsűri az aranyminősítésen túl gyémántfokozatot is megajánlott a sióagárdi bábcsoportnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában