allergiás reakció

2019.07.06. 11:30

A rovarcsípések többsége nem kíván beavatkozást

Az allergia a szervezet túlzott és téves reakciója. Számtalan dolog kiválthatja a pollenektől a napsütésen keresztül a rovarcsípésig.

Budavári Kata

20190703 ,Szekszárd, Szúnyog csípés kezelése. Illusztrációs fotó. Bőrgyógyászati vizsgálat illusztráció Makovics Kornél Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Allergiás reakcióval az arra érzékenyek nem csak nyáron szembesülhetnek, hiszen étel, házipor, tavasszal, ősszel virágzó növények és még sok más dolog kiválthatja. Ám a legtöbben allergia miatt nyáron tüsszögnek, vakaróznak.

Ahogy dr. Horváth Gábor, szekszárdi gyermek háziorvos fogalmazott: most minden előjön, szerencsére a bőrtünetekkel járó allergiák kilencvenkilenc százalékánál elegendő a helyi kezelés. Tájékoztatása szerint a legjobb, ha a fertőzések elkerülése érdekében jódtartalmú készítményt használunk a csípésekre, főleg azokra, amelyet már elvakart csemeténk.

Mint azt sokan tudják, a legveszélyesebb a darázscsípés, amely halálos is lehet. A legbiztosabb a túlérzékenyek esetében, ha elkerülik ezeket a rovarokat. Anafilaxiás sokkot okozhat a csípés, ami a keringés leállásához vezethet. Ilyen esetben azonnali ellátás, a mentők riasztása szükséges. Ez utóbbi akkor is fontos, ha életveszélyes allergiás reakciók kezelésére alkalmas, előre töltött tollnak nevezett eszközt használtunk.

Dr. Horváth Gábortól megtudtuk azt is, hogy Budapesten van lehetőség immunizálásra, azaz olyan kezelés igénybe vételére, amelynek révén a szervezetet folyamatosan hozzászoktatják a darázscsípéshez.

Enyhébb esetekről is beszéltünk az orvossal, aki szerint a legtöbb rovarcsípés, legyen szó pókról vagy szúnyogról, kezelés ellenére is meggyógyul. A viccet félretéve természetesen a túlérzékenyek, akiknél nehezebben múló csalánkiütés alakul ki, antihisztamin tartalmú gyógyszert kapnak.

Túlérzékenység egyébként a napsütéssel szemben is kialakulhat. Kifejezett napallergia dr. Bajor Klára bőrgyógyász elmondása szerint elsősorban akkor alakul ki, amikor még a szezonban először éri erős napsütés a bőrt. Leginkább a dekoltázson, vállon, a hát felső részén jelennek meg piros pöttyök. Ilyen reakció azonban például akkor is kialakulhat, ha bizonyos gyógyszereket, például nem szteroid hatású gyulladásgátlót szedünk, ezek ugyanis fényérzékennyé tehetnek.

Vigyázzunk a bőrünkre!

A napfény okozta allergiás reakciót sok esetben el lehet kerülni azzal, ha illatosított kozmetikumot, kenőcsöt, például ízületi gyulladásra valót, nem kenünk fedetlen testrészünkre, ha a szabadban tartózkodunk. Dr. Bajor Klárától megtudtuk azt is, hogy bizonyos növények nedvével szintén ez a helyzet. Ezek főként azokra kerülnek, akik füvet nyírnak. A karjukra, lábukra fröccsenő nedv a napsugárzás hatására lényegében égési sérüléseket okoz. Védekezni hosszú nadrág és felső viselésével lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában